UPDATE 19.30: Comisia Europeană va pregăti o propunere pentru „a reduce povara administrativă” care apasă asupra agricultorilor, a anunţat șefa executivului UE, Ursula von der Leyen, pentru a încerca să răspundă furiei din sector, care s-a manifestat chiar în inima Europei, la Bruxelles, potrivit AFP.
„Vom lucra împreună cu preşedinţia belgiană (a Consiliului UE, n.r.) la o propunere pe care o vom prezenta (…) pentru a reduce povara administrativă” a procedurilor Politicii Agricole Comune (PAC), a declarat președinta Comisiei Europene, după summitul UE desfăşurat la Bruxelles. Ea a promis că propunerea va fi „gata la timp” pentru viitoarea reuniune a miniştrilor agriculturii ai statelor membre, prevăzută să aibă loc pe 26 februarie la Bruxelles. (Mai multe detalii AICI.)
UPDATE 17.15: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și prim-miniștrii Belgiei și Olandei se vor întâlni astăzi cu reprezentanții grupurilor agricole la Bruxelles.
Mai devreme, într-o conferință de presă, von der Leyen a asigurat că fermierii pot conta pe sprijinul UE.
Săptămâna aceasta, UE a acceptat să ia măsuri pentru a proteja agricultura comunitară de importurile ieftine din Ucraina și să amâne intrarea în vigoare a regulilor care impun fermierilor să păstreze o porțiune de teren necultivată.
„Bugetul politicii agricole comune alocă aproape 390 de miliarde de euro – adică aproape o treime din bugetul european – pentru agricultură. Și numai în 2023, Europa a oferit un ajutor excepțional de peste 500 de milioane de euro agricultorilor cei mai afectați de criză”, a spus ea.
Von der Leyen a atins și problema competiției externe, spunând că UE va proteja interesele fermierilor europeni în cadrul negocierilor pe tema tratatelor comerciale.
Protestul din capitala UE, o culminare a manifestațiilor organizate de agricultori în toată Europa, are loc în ziua în care liderii UE s-au reunit pentru un summit extraordinar dedicat Ucrainei – dar oficialii europeni au spus că nemulțumirile fermierilor vor figura și ele pe agenda discuțiilor.
Până ca oficialii europeni să anunțe noi eventuale concesii, protestul a degenerat. Imaginile de la fața locului i-au arătat pe polițiștii care protejează clădirea Parlamentului European folosind furtunuri cu apă pentru a respinge mulțimea.
Un fum gros a putut fi observat în Piața Luxembourg, unde s-au adunat mulți manifestanți. Pe jos au fost împrăștiate bălegar și paie, iar unii protestatari au aprins focuri.
Alți manifestanți au aruncat cu ouă, sticle de bere și petarde în poliție, care a răspuns cu furtunuri cu apă. O statuie a fost dărâmată în fața Parlamentului European. În ciuda acestor tensiuni, polițiști nu a raportat încă niciun incident major, scrie publicația belgiană Le Soir.
Cei mai mulți dintre protestatari spun că sunt tineri fermieri, care își întrețin familiile și care se simt din ce în ce mai presați de prețurile mai mari la energie, de concurența străină care nu trebuie să respecte normele stricte ale UE, de inflație și de schimbările climatice.
Produsele mai ieftine din Ucraina generează nemulțumiri, dar agricultorii refuză și acordurile de liber schimb, cum ar fi Mercosur, cer simplificări administrative, denunță standardele europene „de neînțeles” și vor un preț „corect” pentru produsele vândute.
Proteste similare au avut loc în întreaga UE în cea mai mare parte a săptămânii. Fermierii au blocat miercuri mai multe artere de circulație din Belgia, Franța și Italia, încercând să întrerupă comerțul în porturile importante și în alte puncte vitale pentru economie.
Situația este în mod deosebit de tensionată în Franța, unde poliția a arestat miercuri 91 de protestatari care au intrat cu forța în cea mai mare piață alimentară din Europa. Vehicule blindate blochează intrările în incinta imensă de la Rungis, la sud de capitala franceză.
Farmers in Brussels have pulled done one of the statues in Place du Luxembourg and started a fire pic.twitter.com/sP7YkdmtR5
— Leo Cendrowicz (@LeoCendro) February 1, 2024
Protestele au avut deja un impact: Comisia Europeană a anunțat miercuri că intenționează să protejeze fermierii de exporturile ieftine din Ucraina pe timp de război și să le permită agricultorilor să folosească unele terenuri care ar fi trebuit să rămână necultivate – o normă impusă de UE pentru a proteja biodiversitatea.
Premierul belgian Alexandre De Croo a vorbit despre protestele în curs de desfășurare la Bruxelles și în întreaga Europă, susținând că preocupările fermierilor „sunt parțial legitime” și că subiectul „va trebui să fie discutat” de Consiliu.
„Ei au făcut eforturi incredibile în ultimii ani. S-au adaptat cu adevărat la noile standarde pe care le avem”, a spus De Croo. „Trebuie să ne asigurăm că ei pot face parte din discuție”, a spus oficialul.
Președintele Klaus Iohannis a confirmat că liderii UE vor discuta despre nemulțumirile fermierilor.
„Fermierii români au, în esenţă, aceleaşi probleme ca fermierii din Franţa, din Belgia, din Germania, din Italia. Este vorba despre felul cum sunt alocate subvenţiile, cât pot folosi din terenul arabil, în contextul în care aceste discuţii au fost încheiate în 2020. Nu este nimic nou. De când s-a decis acest lucru în fiecare an s-au dat derogări şi acum ar fi primul an în care nu se dau derogări şi fermierii simt aceste lucruri”, a declarat Iohannis, la Bruxelles.
Iohannis a mai spus că produsele ucrainene care tranzitează România nu reprezintă o problemă pentru țara noastră.
„Vom vedea cum poate Comisia cum poate să vină cu anumite soluţii de ameliorare. Culoarele Solidarităţii nu afectează agricultura din România şi vreau să subliniez foarte clar acest lucru”, a spus Iohannis, care a subliniat că Bucureștiul trebuie să ajute Kievul.
Marica13 • 04.02.2024, 17:23
Cu asemenea conducere Uniunea Europeană nu cred că trebuie să ne așteptăm la nimic bun