UPDATE ora 23:45. Cel puțin 120 de persoane au fost arestate la Paris, informează Le Figaro. Polițiștii încercau să disperseze un ultim grup de aproximativ 100 de protestatari care scandau „Paris, ridică-te” în centrul orașului. Manifestanții au dat foc sacilor de gunoi aflați pe străzi de câteva zile.

UPDATE ora 22:16: Cei mai mulți dintre protestatarii din Place de la Concorde au fost acum evacuați de către CRS – brigada antirevoltă a poliției franceze. Au mai rămas câțiva, care refuză să plece.

UPDATE ora 21:49: Poliția au tras cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor din Place de la Concorde, după ce unii dintre manifestanți au aruncat cu pietre în forțele de ordine.

Șiruri de polițiști cu scuturi și bastoane scoase au avansat spre piață, în timp ce alții au tras cu tunuri de apă după ce un foc a fost aprins în mijlocul pieței, relatează agenția de presă AFP.

UPDATE ora 20:39: Place de la Concorde este izolată de poliție. Protestatarii, câteva mii, sunt adunați lângă podul care duce la Adunarea Națională și au aprins câteva focuri de tabără. Aceștia sunt zgomotoși, dar pașnici.

***

Știrea inițială: Mii de protestatari se adună în aglomeratul Place de la Concorde din Paris, chiar vizavi de Adunarea Națională.

Postul local de televiziune BFM arată mulțimea adunată în celebra piață, mulți dintre ei fluturând steaguri și pancarte. Printre ei se află și câțiva politicieni.

Unul dintre protestatari, Bastien, în vârstă de 18 ani, este de părere că decizia guvernului de a invoca 49:3 este „nedemocratică” și a declarat că el crede că decizia de astăzi este „picătura care a umplut paharul”.

„Vom da foc la țară. La propriu”, spune el.

„Drumurile vor fi blocate, căile ferate vor fi blocate… Sper că în această seară nu vom asista la revolte, dar s-ar putea, din păcate, să vedem revolte”.

Nu doar parizienii ies în stradă pentru a protesta. La Bordeaux, postul local de radio France Bleu relatează că sute de persoane demonstrează acolo „ca răspuns” la decizia lui Macron.

France Bleu spune, de asemenea, că există proteste și în regiunea nordică franceză Picardie

Proteste spontane au apărut în orașele Amiens și Lille, printre altele, relatează France Bleu, iar în vestul țării, Ouest-France relatează că două mitinguri spontane au fost anunțate în Rennes.

Ce este articolul 49:3

Articolul din Constituție permite guvernului să adopte legi fără un vot în Adunare, fiind denumit de unii observatori politici „o portiță de scăpare”.

Prin invocarea acestuia, președintele francez Emmanuel Macron urmărește să se asigure că guvernul său poate impune reformele fără a avea nevoie de sprijinul majorității deputaților.

Problema cu clauza 49:3 este că aceasta ar permite, de asemenea, opoziției să solicite o moțiune de cenzură împotriva guvernului.

De asemenea, guvernul știe că se va confrunta cu furia protestatarilor din stradă, care consideră clauza 49:3 ca fiind antidemocratică.

Articolul a fost conceput pentru a preveni perioadele de neliniște după cea de-a patra Republică din 1958 – o perioadă marcată de reconstrucția economică și de începerea procesului de independență pentru multe dintre coloniile Franței.

Ce presupune controversata lege a majorării vârstei de pensionare

Reforma pensiilor care tocmai a fost adoptată cu forța este un motiv de dezbatere și de proteste de ceva timp în Franța, provocând săptămâni întregi de proteste și greve.

În primul rând, vârsta de pensionare ar urma să fie majorată de la 62 la 64 de ani începând din 2030.

În plus, lucrătorii vor trebui, de asemenea, să plătească contribuții suplimentare la sistemul național de pensii. Astfel, din 2027, ar trebui să lucreze 43 de ani, nu 42, pentru a beneficia de o pensie completă.

Vârsta de pensionare va fi majorată treptat cu trei luni pe an, începând cu luna septembrie a acestui an, până când va fi ridicată la 64 de ani.

 
 

Urmărește-ne pe Google News