Potrivit RFI, mii de persoane au manifestat sâmbătă în mai multe orașe din Franța împotriva restricțiilor mai stricte asupra persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19, în timp ce disputele parlamentare au continuat cu privire la proiectul de lege.

În capitala Paris, cea mai mare adunare publică a pornit de lângă Turnul Eiffel. Ea a fost convocată de Florian Philippot, candidat la alegerile prezidențiale din aprilie cu un mesaj anti-UE, dar cu un procent mic în sondajele electorale.

Oamenii au scandat „nu vaccinului” sau „libertate pentru Djokovic”, manifestându-și susținerea pentru sportivul sârb Novak Djokovic, care se luptă cu guvernul australian pentru a concura nevaccinat la Australian Open.

„Novak este un fel de simbolul nostru în acest moment”, a declarat un protestatar din Bordeaux pentru agenția de presă franceză AFP.

La Paris, protestatarii au purtat steaguri naționale și regionale, cu pancarte cu mesaje precum: „Nu virusul vor să-l controleze, ci pe tine”. „Este nazism, este apartheid, nu am fost vaccinat și sunt împotriva vaccinurilor în general”, a spus Claire, un protestar în vârstă de 60 de ani.

Alți protestatari au afirmat că sunt vaccinați, „dar suntem împotriva permisului pentru adolescenți, nu vedem de ce sunt vaccinați pentru că nu sunt în pericol”.

Candidatul la președinție Florian Philippot în fruntea unei manifestații împotriva vaccinării și a certificatului COVID Foto: EPA

Deși oficialii nu au publicat o estimare a prezenței la la nivel național, poliția sau autoritățile locale au numărat în jur de 1.000 de protestari în Lyon, Nantes, Bordeaux și Marsilia.

Protestatarii doreau să depășească pragul de 105.000 de persoane care au ieșit în stradă weekendul trecut. Ei spun că doresc să dea o replică după declarația lui Emmanuel Macron din interviul oferit ziarului Le Parisien când a spus că vrea să le „dea bătăi de cap” celor nevaccinați impunând noi restricții până când aceștia acceptă vaccinul.

Ca primă măsură, sâmbătă a intrat în vigoare o decizie care va dezactiva „permisul de sănătate” emis de guvern pentru sute de mii de persoane care s-au vaccinat în urmă cu mai mult de șapte luni, dar nu au făcut încă doza „booster”.

Vineri, 330.000 de noi cazuri de COVID-19 au fost confirmate în Franța, cu o medie de aproape 300.000 în săptămâna precedentă. Dar presiunea asupra spitalelor nu a crescut în același ritm. Ministrul sănătății, Olivier Veran, a spus că Omicron este mai puțin periculos, iar pacienții bolnavi cu această variantă au nevoie de mai puține zile de spitalizare. 75% din populația Franței este complet vaccinată împotriva COVID-19.

Ciocniri cu poliția la Roma

Aproximativ 1.000 de persoane s-au strâns pentru o acţiune de tipul sit-in, autorizată de poliţie, în piaţa din faţa catedralei Sfântul Ioan Lateran când un grup restrâns de manifestanţi a dorit să plece într-un marş neautorizat spre centrul istoric, acesta fiind blocat de maşini ale poliţiei şi scutieri, potrivit AFP citat de Agerpres.

Mai multe alte manifestaţii au avut loc în Italia pentru a denunţa certificatul de vaccinare, precum şi recenta obligativitate a vaccinării pentru toate persoanele cu vârsta de peste 50 de ani.

Guvernul italian, confruntat cu o creştere importantă a infecţiilor din cauza variantei Omicron, mult mai contagioasă, a decis la sfârşitul lunii decembrie să solicite începând de la 10 ianuarie certificatul de vaccinare pentru accesul în transportul public, hoteluri, la terasele restaurantelor, târguri şi congrese, precum şi pentru acces în piscine şi în săli de sport. Până atunci, era permis accesul și în baza unui test negativ.

Cu zece zile în urmă, guvernul a decis să introducă vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, cu excepţia celor recent vindecaţi.

Prima ţară europeană puternic lovită de pandemie, Italia a înregistrat peste 140.000 de decese de la începutul anului 2020. Sâmbătă, au fost confirmate peste 200.000 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. 76% din populația Italiei este complet vaccinată împotriva COVID-19.

„Nu vaccinării” și „Nu certificatului verde” au fost principalele mesaje pe care le-au afișat protestatarii în Italia Foto: Epa

Antivacciniștii cer demisia guvernului în Austria

Mii de oameni au manifestat și în Viena împotriva intenției guvernului de a face vaccinarea obligatorie pentru întreaga populație, de la 1 februarie 2022. „Guvernul trebuie să plece!” – a scandat mulțimea adunată la protestul din centrul Vienei, în ceea ce a devenit un eveniment care se repetă în fiecare zi de sâmbătă, potrivit Reuters.

Parlamentul austriac urmează să voteze săptămâna viitoare asupra acestei chestiuni care a polarizat ţara, în timp ce numărul de infecţii creşte.

În noiembrie anul trecut, guvernul a anunţat cel de-al patrulea lockdown la nivelul național şi a declarat că va institui vaccinarea obligatorie pentru toţi austriecii, fiind prima țară din Uniunea Europeană care va proceda astfel.

Un sondaj al revistei Profil a constatat că 51% dintre cei chestionați se opun ca vaccinarea să fie obligatorie din februarie, dintre care 34% au fost împotriva vaccinării obligatorii în general și 17% au așteptat înainte de a decide dacă se vaccinează. 45% dintre austrieci sunt în favoarea vaccinării obligatorii începând din februarie, iar restul nu au o părere sau nu o spun.

Autoritățile sanitare au raportat peste 1,4 milioane de infecții și aproape 14.000 de decese din cauza COVID-19 de la izbucnirea pandemiei la începutul anului 2020. Sâmbătă, au fost anunțate 16.822 de noi infectări la o populație de 17 milioane de locuitori. 74,5% dintre austrieci au făcut schema completă de vaccinare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News