„Oligarhul nostru colaboraționist a scuipat în sufletele eroilor noștri căzuți în lupta pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și, în același timp, a insultat veteranii în viață, eroii în viață care și-au riscat sănătatea, viața și totul de dragul Patriei”, a spus liderul mișcării de tineret „Dapioni”, Zviad Țketlade.
Manifestații au avut loc la Tbilisi, în fața clădirii Parlamentului, precum și la Kutaisi. Unul dintre liderii coaliției de opoziție Georgia puternică, Levan Țuțkiridze, a declarat că țara sa are nevoie de un guvern care să lucreze pentru interesele poporului georgian, nu pentru Rusia.
Georgia și Rusia au fost implicate într-un război de cinci zile în august 2008. Ca urmare a acestui război, Rusia a recunoscut independența Abhaziei și a Osetiei de Sud, două regiuni separatiste din Georgia. Georgia consideră aceste regiuni ca fiind ocupate de ruși.
Oligarhul Bidzina Ivanișvili, care conduce Georgia din umbră, deși se prezintă doar președinte onorific al partidului Visului Georgian, a declarat în timpul unui miting electoral organizat săptămâna trecută că războiul din august 2008 a fost declanșat de președintele de la acea vreme, Miheil Saakașvili, și intenționează să prezinte scuze față de „frații osetini”.
Mai mult, acest oligarh prorus a promis organizarea unui proces de tipul celui de la Nürnberg care să arate „vinovăția” Georgiei și să ducă spre reconciliere. Ivanișvili, în vârstă de 68 de ani, este candidatul principal al partidului Visului Goergian în alegerile legislative programate pe 26 octomrbeie,
Anterior, prim-ministrul Irakli Kobahidze a amenințat cu interzicerea a cel puțin 12 partide de opoziție după alegeri.
Visul Georgian este puternic criticat pentru faptul că urmează politicile represive ale Moscovei, în timp ce pretinde în mod fals că menține Georgia pe calea aderării spre UE și NATO. De altfel, Bidzina Ivanișvili, care a făcut avere în Rusia, și acoliții săi au făcut mai multe declarații inspirate din propaganda Moscovei și au inițiat legi similare precum celor din Rusia.
De exemplu, Visul Georgian a impus legea care prevede ca organizațiile ce primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”. Criticii au comparat-o legislația implementată de regimul de la Moscova împotriva așa-zișilor „agenți străini”.
Zeci de mii de georgieni au protestat timp de mai multe săptămâni față de această lege sub sloganul „Nu Rusiei”. Odată cu adoptarea legii, procesul aderării Georgiei la UE a fost oprit „de facto”.
Într-un rar discurs public ținut în luna aprilie, Ivanișvili s-a dezlănțuit împotriva Occidentului, afirmând că legea privind „agenții străini” este necesară pentru a apăra suveranitatea Georgiei. Criticii occidentali și interni l-au acuzat pe Ivanișvili de tendințe autoritare și de îndepărtarea Tbilisi de partenerii tradiționali din capitalele occidentale.
SUA anunță sancțiuni
Pe de altă parte, SUA au anunţat luni un nou set de sancţiuni împotriva unor oficialii georgieni acuzaţi de reprimarea protestelor față de „legea rusă privind agenții străini”.
Aceste sancţiuni vizează mai ales doi înalţi funcţionari din Ministerul de Interne de la Tbilisi „asociaţi cu reprimarea brutală a manifestanţilor paşnici şi a opozanţilor politici”, precum şi contra altor doi georgieni, indică un comunicat al Departamentului Trezoreriei american. Este vorba despre Zviad Karazişvili şi unul dintre adjuncţii săi, Mileri Lagazauri, transmite AFP, potrivit Agerpres.
De asemenea, vor fi supuşi sancţiunilor doi lideri ai unei grupări extremiste. „Rămânem îngrijoraţi de încălcările drepturilor omului şi de acţiunile antidemocratice din Georgia şi vom continua să avem în vedere acţiuni suplimentare ca răspuns la aceste încălcări”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, citat într-un comunicat separat.
Departamentul de Stat american impune, printre altele, restricţii de viză pentru peste 60 de oficiali georgieni şi membrii familiilor lor, ceea ce le interzice intrarea în SUA. Sancţiunile americane au drept efect îngheţarea eventualelor active ale acestor persoane în SUA şi orice tranzacţie financiară cu ele.
SUA au suspendat un ajutor de peste 95 de milioane de dolari pentru Georgia ca urmare a „acţiunilor antidemocratice” după adoptarea, în luna mai, a acestei legi controversate.