„Avem nevoie de libertate de exprimare. Aș dori ca președintele să nu semneze”, a fost mesajul unuia dintre protestatari. În Varșovia, manifestanții au flutarat steaguri, scandând „presa liberă”.
„Trebuie să fim aici astăzi, deoarece mass-media libere sunt un pilon al democrației”, a spus un profesor de sociologie, care a luat parte la proteste.
Manifestații nu au avut loc doar în capitala Varșovia, ci și în Cracovia, unde oamenii au ieșit pe străzi cu pancarte pe care scria „Polonia liberă, oameni liberi, presă liberă”.
„Avem nevoie de libertate de exprimare. Aș dori ca președintele să nu semneze”, a mai spus un alt protestatar.
În paralel, a fost lansată și o petiție în apărarea canalului de știri TVN24, considerat unul critic față de guvern, dar și principalul vizat de noua lege. Dacă actul normtiv intră în vigoare, canalul de știri, deținut de o comanie americană, se va închide. În total, 1,5 milioane de oameni au semnat petiția pentru a apăra televiziunea.
Ce prevede legea contestată
Legea dorită de partidul populist PiS (Lege şi Justiţie) aflat la putere a fost votată vineri de parlament cu ocazia un vot surpriză.
Acesta va împiedica companiile din afara Spaţiului Economic European să deţină o participaţie majoritară în media poloneze. Prevederea va obliga în special grupul american Discovery să-şi vândă participaţia majoritară de la TVN, una dintre cele mai mari reţele de televiziune privată din Polonia.
Statele Unite s-au declarat „profund tulburate” de acest text de lege şi i-au cerut preşedintelui Andrzej Duda să se opună proiectului de lege.
Comisia Europeană a declarat că noua lege a trimis un alt semnal negativ cu privire la respectarea statului de drept și a valorilor democratice în Polonia.
„Odată ce acest proiect de lege devine lege, comisia nu va ezita să ia măsuri în caz de nerespectare a legislației UE”, a declarat vicepreședintele Comisiei Vera Jourova într-un comunicat.