Protestatarii iranieni s-au ciocnit luni cu forțele de securitate în cel puțin 11 orașe ale țării, inclusiv în regiunea kurdă, pe măsură ce furia populației a crescut, după moartea unei tinere de 22 de ani, care fusese reținută de poliția moravurilor.

Martorii oculari au declarat că protestatarii s-au confruntat cu forțele de securitate în centrul Teheranului, iar zeci de femei au fost văzute scoțându-și vălul de pe cap, în vreme ce au strigat „moarte dictatorului” – un slogan folosit adesea cu referire la liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, scrie BBC.

Potrivit postului britanic, cel puțin două persoane ar fi murit luni în urma protestelor.

„Întregul (Iran) este în sânge: din Kurdistan până la Teheran”, au scandat luni studenții de la Universitatea de Tehnologie Amirkabir din Teheran, potrivit Financial Times.

Alții au strigat: „Să fim uciși pentru un văl? Cât va dura această umilință?”. Iar la Universitatea din Teheran, studenții au scandat: „femei; viață; libertate”.


https://twitter.com/ranarahimpour/status/1571861366134251522?ref_src=twsrc%5Etfw 

În provincia Kurdistan, din nord-vestul țării, protestele au început încă de sâmbătă, ziua înmormântării lui Mahsa Amin. În orașul Divandarreh, înregistrările video apărute pe rețelele sociale au surprins schimburi de focuri de armă între forțele de securitate și protestatari.

Unele clipuri au arătat protestatari grav răniți care erau transportați de la locul protestului.

Iar angajații mai multor întreprinderi din orașele și localitățile din regiune au intrat în grevă.

Proteste au fost raportate și în orașul central Isfahan, în Rasht, pe malul Mării Caspice, în Mashhad, în nord-est, și în Karaj, în apropiere de capitală.

„Kurdistanul este închis, deoarece oamenii rămân furioși din cauza a ceea ce s-a întâmplat cu fata lor nevinovată”, a declarat un activist kurd pentru Financial Times. „Nu au văzut că femeile kurde și-au dat jos vălul la înmormântarea ei?”, a întrebat acesta. 

Pentru ce a fost arestată Mahsa Amini

Moartea lui Mahsa Amini, o iraniană de origine kurdă care se afla într-o vizită la Teheran, este cea care a zguduit societatea.

Amini a fost arestată marțea trecută de poliția moravurilor, fiind acuzată că nu purta un hijab (văl musulman) corespunzător și că avea pantaloni prea strâmți, lucruri care contravin codurilor vestimentare islamice obligatorii pentru femei în Iran, a confirmat luni poliția din Teheran.

Oficialii iranieni au negat că aceasta a fost ucisă în timpul detenției, sugerând că un atac de cord a băgat-o în comă până la moartea ei, care a survenit vineri. Șeful poliției din Teheran, generalul de brigadă Hossein Rahimi, a repetat luni afirmațiile potrivit cărora Amini nu a fost rănită de oamenii legii.

El a declarat că nu exista nicio cameră de luat vederi în duba folosită pentru arestare, dar a adăugat că există martori oculari care au dovedit că femeia nu a fost rănită.

Unii martori citați de BBC i-au acuzat pe polițiști că au bătut-o pe tânără, dar Rahimi a negat astfel de „acuzații lașe”.

Poliția a publicat și două înregistrări video surprinse de afară de camerele de supraveghere, care arată că tânăra a ieșit din dubă și a intrat într-un salon unde ar fi trebuit să fie „reeducată”, înainte de a se prăbuși la pământ.

Acuzații la adresa președintelui

Iranienii au protestat față de moartea lui Amini și pe rețelele sociale. Cel puțin două actrițe au apărut fără văl în clipurile video postate, iar o alta s-a filmat în timp ce își rădea capul.

Presați de valul de furie, oficialii au reacționat, promițând că vor lua unele măsuri. Justiția și Parlamentul au asigurat că vor cerceta cauza morții. Însă autoritățile au avertizat, de asemenea, luni, că republica islamică nu va permite nimănui să folosească această tragedie pentru a submina regimul, prin răspândirea de acuzații false.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a vorbit duminică cu familia lui Amini, care aparține minorității musulmane sunnite din țară, și a promis și el o anchetă. Însă promisiunile nu au impresionat organizațiile iraniene care militează pentru drepturile omului.

„Uciderea lui Mahsa Amini face parte dintr-un tipar sistematic aplicat de forțele de securitate, care a dus la moartea a sute de iranieni, deoarece și-au exercitat drepturile fundamentale, cum ar fi protestul de stradă sau pur și simplu pentru că erau femei”, a declarat Hadi Ghaemi, director executiv al Centrului pentru drepturile omului din Iran (CHRI).

Ghaemi a lansat și un apel la adresa comunității internaționale, înaintea reuniunii ONU care urmează, unde președintele Raisi va fi prezent.

„Oricine se întâlnește cu Raisi – fie că este oficial al ONU sau oficial guvernamental ori diplomat – ar trebui să condamne cu tărie încălcările flagrante ale drepturilor omului comise de guvernul iranian”, a spus Ghaemi.

În timp ce multe femei iraniene au contestat în ultimii ani codul vestimentar strict alegând să nu poarte vălul islamic în public, tragedia i-a făcut pe unii să ceară anularea completă a legii.

Chiar și unii politicieni și clerici ai islamului șiit s-au alăturat campaniei pentru a spune că obligația de a purta hijab este în dezacord cu societatea iraniană modernă, scrie Financial Times.

Nivelul fără precedent al represiunii are loc în condițiile în care guvernul iranian se pregătește pentru succesiunea liderului suprem Ali Khamenei, eliminând orice spațiu pentru critici, subliniază CHRI.

„Vedem cum statul pregătește terenul pentru înlocuirea lui Khamenei, punând căluș tuturor potențialilor critici prin intimidare sau prin încarcerare”, a declarat Ghaemi.

„Acest guvern dorește o tranziție lină a puterii de la o gardă veche la alta, fără nicio provocare din partea unei populații neliniștite și neajutorate, și se așteaptă ca impunitatea pentru crimele sale să continue”, a mai spus el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News