Medicii din întreg Israelul sunt în grevă, marți, în semn de protest față de adoptarea reformei judiciare a lui Benjamin Netanyahu, după ce luni seară, mii de protestatari au ieșit pe străzile din Ierusalim și Tel Aviv.

Asociația Medicală Israeliană, care spune că reprezintă aproximativ 95% dintre medici, a declarat că va organiza un protest de 24 de ore, cu excepții pentru asistența medicală din Ierusalim și asistența medicală de urgență din întreaga țară, scrie Jerusalem Post.

Săptămâna trecută, medicii au organizat o scurtă grevă de avertisment, susținând că revizuirea judiciară ar „devasta sistemul de sănătate”.

Medicilor li se vor alătura marți în grevă 73% dintre stagiari, potrivit Organizației Medicilor Stagiari.

Presa israeliană scrie că alte proteste și măsuri de blocare a reformei urmează. Printre acestea, acțiuni în justiție, o grevă generală și un posibil refuz din partea a peste 10.000 de rezerviști militari de a se prezenta la datorie sunt acum în cărți.

Într-un interviu acordat postului britanic de știri Channel 4 News, fostul prim-ministru israelian Ehud Olmert a declarat că Israelul va intra într-un război civil în urma votului de luni.

„Există o amenințare. Este o amenințare serioasă”, a declarat Olmert. „Nu s-a mai întâmplat niciodată înainte și acum intrăm într-un război civil”, a spus el.

Proteste violente peste noapte, după votul din parlament

Proiectul de lege care limitează puterile Curții Supreme și lasă judecătorii fără posibilitatea de a bloca hotărârile guvernamentale a fost adoptat luni la votul Parlamentului, după luni de proteste de amploare.

Legea anulează doctrina rezonabilităţii, care a permis Curţii Supreme să revizuiască şi să revoce deciziile guvernamentale pe baza faptului dacă sunt rezonabile sau nu.

Fiecare membru al coaliției lui Netanyahu a votat pentru, în timp ce parlamentarii opoziției au părăsit plenul Knessetului în semn de protest, strigând „Rușine!”.

Aprobarea acestei legi reprezintă primul pas major în reforma judiciară promovată de guvernul premierului Benjamin Netanyahu, care urmăreşte să acorde mai multă putere executivului în detrimentul justiţiei, a cărei independenţă, spun criticii, ar fi profund subminată.

Mii de oameni au manifestat ieri în centrul Tel Avivului. Au avut loc încăierări între poliție și protestatari, cel puțin opt persoane au fost arestate, iar manifestanții au aprins focuri pe șosea.

Zeci de mii de oameni au ieșit, de asemenea, în stradă în Ierusalim.

Poliția a folosit tunuri de apă – și pentru prima dată gaze urât mirositoare – pentru a dispersa oamenii care blocau drumurile, unii dintre ei aprinzând focuri, în timp ce centre comerciale și companii din multe orașe și-au închis ușile în semn de solidaritate.

Mulți protestatari și-au astupat nasul sau au ținut în mână crenguțe de rozmarin culese din tufișurile din apropiere, pentru a încerca să se protejeze de miros, scrie The Guardian.

Protest pe prima pagină a ziarelor

Marți, cele mai importante cinci ziare israeliene şi-au tipărit pagina de deschidere în negru, cu mesajul „o zi neagră pentru democraţia israeliană”, o iniţiativă finanţată de mişcarea protestatarilor din companii de înaltă tehnologie, care au manifestat împotriva adoptării reformei, scrie Agerpres.


https://twitter.com/Jerusalem_Post/status/1683729803063488514?ref_src=twsrc%5Etfw 

Ziarele care şi-au tipărit în negru prima pagină sunt Yediot Ahronot, The Marker, Haaretz, Calcalist şi chiar oficiosul Israel Hayom. Toate cele cinci ziare au inclus acelaşi mesaj cu litere albe.

Ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir (de extremă dreapta), a minimaliat importanța protestelor. El a spus că nu este vorba despre „un protest popular” și că primele pagini ale ziarelor au fost cumpărate de „entităţi străine care finanţează manifestaţiile” care „duc o campanie de distrugere a ţării”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News