Potrivit Agerpre, tânărul șef al statului francez încheie astfel un maraton diplomatic, după ce a participat joi la summitul NATO la Bruxelles, apoi la summitul G7 la sfârșitul săptămânii la Taormina (Italia), o probă de foc simbolizată printr-o strângere bărbătească de mână cu președintele american Donald Trump.
„Donald Trump, președintele turc (Recep Tayyip Erdogan) și președintele rus sunt într-o logică a relațiilor în forță, care nu mă deranjează”, a declarat Emmanuel Macron pentru Journal du Dimanche.
Chiar dacă nu crede în „invectiva publică”, Macron, 39 de ani, înțelege „să nu lase nimic să treacă de la el” în convorbirile sale cu ‘greii’ acestei lumi, notează AFP. El promite un „dialog exigent”, „fără nicio concesie”, cu omologul său rus, care menține în ultimii ani relații tensionate cu Occidentul.
Pe agenda întâlnirii lor de luni figurează teme precum relațiile franco-ruse, viziunile lor asupra viitorului Uniunii Europene, lupta împotriva terorismului și crizele regionale, Ucraina, Siria, dar de asemenea Coreea de Nord și Libia.
Cei doi lideri au programată o întâlnire tete-a-tete la miezul zilei. Apoi, au prevăzute un dineu în prezența delegațiilor, o conferință de presă comună și inaugurarea unei expoziții care servește ca pretext pentru această întâlnire.
Expoziția „Petru cel Mare, un țar în Franța” reînvie amintirea vizitei lui Petru I, personalitate dragă lui Vladimir Putin, la Versailles în mai și iunie 1717, un eveniment care avea să impulsioneze relațiile diplomatice între Franța și Rusia.
Vladimir Putin se va deplasa de asemenea la noul Centru spiritual și cultural ortodox rus, care dispune și de o catedrală în stil rusesc, în centrul Parisului.
Putin plănuia să participe la inaugurarea acestui centru în octombrie 2016, dar escaladarea verbală între Paris și Moscova provocată de campania militară a regimului sirian și aliatului său rus împotriva zonei controlate de rebeli la Alep (nordul Siriei) l-a făcut să renunțe la această vizită.
Pentru Emmanuel Macron este necesar să se „vorbească cu Rusia” pe tema crizei siriene pentru a „schimba cadrul de ieșire din criza militară” și „construirea într-o manieră mult mai colectivă a unei soluții politice inclusive”.
Președintele francez estimează că îndepărtarea occidentalilor în acest dosar, în avantajul procesului de încetare a focului mediat de Rusia, Iran și Turcia, înseamnă „înfrângerea” lor.
În același mod, el intenționează să discute pas cu pas dosarul ucrainean. „Rusia a invadat Ucraina”, a declarat Macron la încheierea G7, în timp ce Moscova neagă orice implicare în acest conflict.