UPDATE. Premierul polonez Beata Szydlo a declarat, sâmbătă, că acțiunile opoziției sunt „scandaloase”.
În continuare, protestatarii blochează accesul în principala sală a Parlamentului, transmite Reuters.
Opoziţia respinge intenţia Guvernului de a limita numărul de jurnalişti acreditaţi să acopere activitatea Legislativului. În semn de protest, parlamentari au întârziat un vot asupra bugetului, care a avut loc ulterior, în afara hemiciclului. Totodată, numeroși protestatari li s-au alăturat în acest protest.
Michal Szczerba, un parlamentar din cadrul Partidul Platforma Civică (în opoziţie) a anunţat sâmbătă într-un mesaj postat pe Twitter că ”pentru prima dată am văzut poliţişti înarmaţi la sediul Parlamentului”.
Totodată, parlamentarul Jerzy Meysztowicz, în opoziţie, a declarat pentru postul TVN24 că poliţia a folosit gaze lacrimogene ca să deschidă drum, printre protestatari, vehiculului oficial în care se aflau Kaczynski şi Szydlo.
Opoziţia acuză Guvernul că a adoptat bugetul pentru 2017 ilegal, vineri seara, transferând votul asupra acestei legi-cheie într-o sală mai mică din care a exclus presa. Este pentru prima dată de la revenirea la democraţie, în 1989, când un asemenea vot a fost organizat în afara hemiciclului.
Ce prevăd noile reglementări
De vineri dimineață, mai mult de 20 de mijloace de informare poloneze, dintre care televiziuni comerciale, publicațiile Gazeta Wyborcza și Rzeczpospolita, dar și două mari posturi de radio private au decis să nu mai acopere de-a lungul zilei lucrările parlamentului.
Totul în semn de protest față de regulamentul, care ar urma să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2017 și care nu autorizează decât doi jurnaliști acreditați permanent de media să aibă acces la tribuna presei și le interzice realizarea de fotografii sau filmări video. În plus, numai cinci posturi de televiziune selectate vor fi autorizate să efectueze înregistrări ale sesiunilor parlamentare.
De altfel, PiS este acuzat că restricţionează libertatea presei de când a preluat singur puterea, anul trecut. Guvernul apreciază pur şi simplu că nu crede că măsurile sunt restrictive.
Susţinători ai acestei decizii argumentează că acest lucru va face ca parlamentarii să nu mai fie acostaţi de jurnalişti în sediul Parlamentului. Demonstraţiile au început vineri după ce un parlamentar din opoziţie a ridicat o pancartă pe care se putea citi ”presa liberă”.
Preşedintele Parlamentului, Marek Kuchcinski (PiS) i-a spus că nu i se va mai permite să participe la dezbaterile parlamentare. Ulterior, alți parlamentari din opoziție s-au adunat la tribună şi au cerut libertatea presei şi încetarea cenzurii.