Citește și:
- Grindeanu, reacție despre proteste: Fanatismul în a crede că doar ce gândești tu este corect s-ar putea să ducă la rău
- Ministrul Justiției spune că nu vor ieşi din închisori criminalii şi violatorii
[libgallery id=”1727581″]
FOTO: Dumitru Angelescu
Pentru a treia oară de la anunţul legat de ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor penale, oamenii au ieşit în stradă, în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară, pentru a-şi striga nemulţumirea. În total, 90.000 de persoane au protestat, 50.000 dintre aceştia în Bucureşti. Proteste au fost şi în diaspora.
În Bucureşti, demonstraţii s-au strâns, ca de obicei, în Piaţa Universităţii, în jurul orei 17:00. O oră mai târziu, primii oameni au început să plece, în marş, spre sediile Ministerului de Justiţie, CNA şi Avocatului Poporului. S-au întors în Piaţa Universităţii, de unde au pornit spre Piaţa Victoriei, la Guvern.
Protestul a durat până aproape de ora 22:00, când ultimii protestatari au părăsit Piaţa Victoriei.
Desfăşurarea evenimentelor
UPDATE ora 21:57: Protestul se apropie de final. Oamenii încep să plece spre case, Piața Victoriei eliberându-se încet încet de miile de oameni ieșiți în stradă.
UPDATE ora 21.30 „Nu se poate să acceptăm această formă de presiune publică”, a spus președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la B1, despre protestele din Capitală și din țară.
El a atras atenția că se poate ajunge la război civil și că nu se poate accepta o astfel de presiune nelegitimă”. ”Noi avem greptul să decidem”, a mai afirmat Tăriceanu, care a adăugat că Ordonanțele trebuie să ajungă în Parlament pentru a a trece prin dezbatere și supuse votului.
UPDATE ora 21:00. Zecii de mii de persoane sunt în Piața Victoriei, iar mulțimea continuă să se adune. Coada se întinde până la Piața Romană. Manifestanții scandează „Jos Guvernul”, „Dragnea, nu uita, te aşteaptă Laura”, „Hoţii”, „Iliescu lângă Vişinescu”, „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”, „La închisoare, nu la guvernare”, „DNA să vină să vă ia”.
UPDATE ora 20:15. Numărul protestarilor în București a ajuns la 50.000.
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu este și el în mulțime.
În total, în toată țara, 80.000 de oameni protestează. Potrivit Digi 24, sunt 10.000 de protestatari în Cluj, iar în Timișoara aproape 8.000 de oameni. În Sibiu se opun ordonanțelor peste 5.000 de oameni, la Iași manifestează 3.000, la Brașov 2.000, iar în Constanța aproximativ 1.000.
UPDATE ora 19:45. Protestatarii încep să se întoarcă în Piața Universității. Câțiva oameni au sosit deja în locul de unde, în urmă cu o oră și jumătate, au plecat în marș spre Ministerul Justiției, CNA și Avocatul Poporului. Din Piața Universității, se vor îndrepta spre Guvern.
UPDATE ora 19:25. Ultimele estimări indică un număr de 30.000 de oameni care protestează în Capitală, în timp ce alte mii de persoane au ieșit în stradă în alte orașe din țară.
Referitor la protestele din țară, Sorin Grindeanu a declarat, duminică seară, că este un drept legal să protestezi, ”atâta vreme cât o faci pașnic și nu deranjezi pe nimeni, pentru că, altfel, se intră în altă zonă”.
UPDATE ora 19:10. Protestatarii au trecut de sediul CNA și de cel al Ministerului Justiției, iar în acest moment se îndreaptă spre Piața Universității, de unde vor merge la Guvern.
UPDATE ora 19:00. Mulțimea a ajuns în fața sediului CNA.
În Iași, peste 1.000 de persoane protestează în fața sediului PSD. Potrivit Ziarului de Iași, se scandează “vrem referendum”, “graţierea ruşinea ţării sau “păcat de sângele vărsat”, “în democraţie hoţii stau la puşcărie”. Nu se ţin discursuri.
În Cluj, potrivit monitorulcj.ro, aproape 9.000 de oameni sunt în stradă. Protestatarii, însoțiți de copii, scandează „România e țara mea și nu vreau să plec din ea”.
În Timișoara, protestarii, peste 7.000 la număr, au protestat în fața Tribunalului și a sediului DNA.
Câteva mii de persoane s-au strâns și în Sibiu.
UPDATE ora 18:15. Protestatarii au plecat în marș către Ministerul Justiției și Consiliul Național al Audiovizualului. Potrivit Digi 24, sunt peste 10.000 de oameni în București. Se strigă: „Ieșiți din casă, dacă vă pasă” și „Jos penalii”.
La manifestație participă și liderul USR Nicușor Dan. Acesta nu a mai venit cu bebelușul, așa cum anunțase zilele trecute, fiind observat alături de colegi de partid. Și liderul interimar al PNL Raluca Turcan a declarat că va veni la protest.
În mulțimea care se îndreaptă spre sediul CNA este și fostul ministru al Justiției Raluca Prună.
Peste 5.000 de persoane protestează în Cluj, potrivit presei locale, în timp ce la Galați sunt câteva sute de oameni în stradă.
UPDATE ora 18:00. Protestatarii din București au blocat circulația în Piața Universității.
În Timișoara, numărul manifestanților a ajuns la peste 2.000.
UPDATE ora 17:40. În București s-au adunat deja aproape 3.000 de persoane. Se scandează „Justiție, nu coruptie!”, „Țara cere fără gratiere!” și „Jos Iordache!”.
În Timișoara, sute de oameni s-au strâns în centrul orașului și protestează pentru a patra oară împotriva grațierii.
FOTO: tion.ro
UPDATE ora 17:15. Protestatarii au început să se adune deja în Piața Universității.
Și la Paris câteva zeci de persoane s-au adunat pentru a-și arăta nemulțumirea față de ordonanța privind grațierea.
FOTO: Facebook/Gabriela Dan-Unterseh
Românii s-au strâns și în Bruxelles pentru a protesta împotriva ordonanței privind grațierea.
FOTO: Facebook/Ramona Strugariu
Noi proteste au loc în Bucureşti și în alte 22 de orașe: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Buzău, Cluj, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Deva, Focșani, Pitești, Ploiești, Sibiu, Satu Mare, Alexandria, Turda Târgu Jiu și Râmnicu Vâlcea. Vor fi și 8 proteste în diaspora: la Bruxelles, Copenhaga, Paris, Chișinău, Bordeaux, Hamburg, Londra și Zurich. Manifestațiile au loc cu o zi înainte de dezbaterea publică organizată de Guvern pe tema proiectelor controversate. În Capitală, manifestanţii anunță că vor să „viziteze” Guvernul, Ministerul Justiţiei, CNA şi sediul Avocatului Poporului.
„Ne strângem la Universitate duminică începand cu ora 17:00. Am observat că unele televiziuni manipulează fără ruşine, iar CNA-ul nu îşi face treaba. Este momentul să îi vizităm. Apoi mergem la Ministerul Justitei, iar pe drum, ne vizităm avocatul. Avem un avocat al poporului care nu lucrează pentru noi. Îl vrem plecat. La final, mergem la guvern”, se arată într-un eveniment organizat pe Facebook.
Proteste au avut loc şi duminica trecută, în Capitală ieșind în stradă aproape 30.000 de persoane, nemulțumite de intenția Guvernului de a da Ordonanțe pe grațiere și amnistie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro