Greva ar putea duce la blocarea activității în închisori.

“Lucrăm cu 61% din personal”, a explicat, pentru Digi24, Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).

Oamenii care muncesc în pușcării sunt nemulțumiți pentru că Guvernul “adoptă legi care restrâng drepturi salariale şi scad pensii”.

“Angajaţii din penitenciare declanşează proteste pe durata nedeterminată în toate unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ca reacţie la lipsa de interes a Guvernului în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor din penitenciare. Având în vedere că priorităţile politice legate de graţieri şi beneficii pentru deţinuţi au fost în bună măsură realizate, considerăm că este momentul ca Guvernul şi Ministerul Justiţiei să lucreze şi în interesul realizării actului de justiţie”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).


Citește și Șoc la pușcărie: Boureanu, testat dacă e analfabet!


Angajații ANP sunt revoltați din cauza condițiilor de muncă și încep protestele în penitenciare

Începând de marți, angajații din penitenciare nu vor mai face ore suplimentare și nu vor mai îndeplini alte sarcini decât cele specifice funcțiilor ocupate.

“Cel mai probabil, aşa cum s-a întâmplat de altfel şi anul trecut, când un alt guvern nu şi-a respectat promisiunile, activităţile din penitenciare vor fi treptat blocate”, subliniază FSANP.

Potrivit sindicaliștilor, pichetări vor avea loc la fiecare penitenciar, iar fiecare angajat va acționa în fața instanțelor naționale și internaționale Guvernul României pentru a-l obliga să asigure condiții de muncă decente.

“Dacă autorităţile nu vor reacţiona pozitiv, acţiunile de protest se vor muta la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ministerului Justiţiei şi Guvernului României, până când aceste instituţii îşi vor respecta obligaţiile legale şi cele prevăzute în acordurile colective. Protestele angajaţilor din penitenciare sunt motivate de faptul că Guvernul României refuză să facă investiţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, blochează concursurile de ocupare a funcţiilor vacante, întârzie nepermis aplicarea unor măsuri de protecţie a angajaţilor şi adoptă legi care restrâng drepturi salariale şi scad pensii”, se arată într-un comunicat al FSANP.

Proteste în penitenciare din cauza diminuării bugetului

Protestatarii susțin că bugetul ANP a fost diminuat cu 127 de milioane de lei, iar alte 57 de milioane urmează să fie tăiate la următoarea rectificare. În sistemul penitenciar sunt aproape 8.000 de funcții vacante, motiv pentru angajații au făcut peste 700.000 de ore suplimentare.

Statisticile arată că un angajat din șase a părăsit sistemul penitenciar în ultimii doi ani, iar Executivul a blocat angajările.

Potrivit FSANP, condiţiile din penitenciare sunt la fel de improprii pentru personal pe cât sunt pentru deţinuţi, iar Parlamentul, la propunerea Guvernului, a recunoscut prin lege această situaţie de fapt. Diferenţa fiind că personalul din penitenciare lucrează în medie 23 de ani în aceste condiţii improprii, în vreme ce deţinuţii execută în medie câte 4 ani de pedeapsă.

Ministerul Justiției a promis că va investi 61 de milioane de lei în 2017, pentru a îmbunătăți condițiile de lucru din penitenciare, însă nu a făcut acest lucru. În schimb, Guvernul are de gând să micşoreze pensiile de serviciu pentru angajaţii din penitenciare.


Citește și Efectele aplicării Noului Cod Fiscal: Autoritățile locale pot majora impozitele pe case și terenuri


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News