Protestele vin ca urmare a manifestației de joi când un refugiat irakian a călcat pe Coran în fața Ambasadei Irakului din Stockholm, dar nu a aprins cartea precum a făcut în urmă cu o lună. Manifestația a fost permisă de autoritățile suedeze.

Deși Suedia și-a cerut scuze pentru manifestație, temerile sunt că Turcia, stat majoritar musulman, va replica prin blocarea aderării Suediei la NATO, deși președintele Erdogan a spus recent că va ratifica aderarea Suediei la NATO „cât mai curând posibil”.

Decizia Suediei de a aproba protestul a dus la proteste violente în fața Ambasadei Suediei la Bagdad, joi dimineața, cel mai serios protest din întreaga regiune și a determinat Irakul să întrerupă legăturile diplomatice cu Suedia.

„Autoritățile irakiene au obligația neechivocă de a proteja misiunile diplomatice și personalul diplomatic în conformitate cu Convenția de la Viena. Este clar că autoritățile irakiene nu și-au îndeplinit această obligație”, a replicat Ministerul de Externe de la Stockholm.

Statele Unite au condamnat, de asemenea, incidentul, dar au adăugat că autorizarea protestului de către Suedia a fost dată în virtutea principiului libertăţii de exprimare şi nu constituie o aprobare a acţiunii.

Urmărește-ne pe Google News