Mii de persoane au coborât în centrul orașului Caracas, unele mergând pe jos kilometri întregi din mahalalele de pe munții din jurul orașului, spre palatul prezidențial. Pe străzile Capitalei, poliția puternic înarmată i-a îndepărtat pe protestatari cu gaze lacrimogene și formând bariere cu scuturi și bastoane.

Manifestațiile au izbucnit după ce Nicolás Maduro și-a revendicat victoria în scrutinul prezidențial.
Opoziția a contestat declarația lui Maduro ca fiind frauduloasă și a afirmat că Edmundo González, candidatul său, a câștigat alegerile.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Autoritățile electorale au declarat luni că Maduro a câștigat un al treilea mandat de președinte cu 51% din voturi. Însă opoziția a declarat că González a obținut victoria cu 73,2% dintre voturi.

Sondajele de opinie de dinainte de alegeri indicau o victorie clară a lui González. Partidele de opoziție s-au unit în jurul lui González într-o încercare de a-l înlătura pe Maduro după 11 ani la putere, pe fondul unei nemulțumiri generalizate cu privire la criza economică a țării.

Mulțimile de oameni au scandat „Libertate, libertate!” și au cerut căderea guvernului. În unele zone, afișe ale președintelui Maduro au fost smulse și arse, în timp ce anvelope, mașini și gunoaie au fost, de asemenea, incendiate.

„Vrem un viitor mai bun pentru tineri, pentru că altfel vor părăsi țara. Unul în care să poată munci bine și să câștige bine. Avem o țară bogată, iar el distruge totul. Dacă toți tinerii pleacă, în Venezuela vor rămâne doar bătrânii, doar persoanele în vârstă”, a declarat un protestatar.

Votul a fost „teribil, fraudulos. Am câștigat cu 70%, dar ne-au făcut același lucru din nou. Ne-au luat din nou alegerile”, a adăugat și fiica bărbatului.

Poliția, armata și paramilitarii de stânga care simpatizează cu guvernul s-au ciocnit cu protestatarii și au blocat multe drumuri din centrul orașului.

Reacția lui Maduro

Într-un discurs la televiziunea de stat venezueleană, Maduro a declarat că forțele sale acționează împotriva a ceea ce el a numit protestatari violenți.

„Am urmărit toate actele de violență promovate de extrema dreaptă. Pot să le spun oamenilor din Venezuela că, dacă au făcut rău, noi acționăm. Cunoaștem deja acest film, așa că, încă o dată, mult timp cu uniunea civilă, militară și de poliție, acționăm. Știm deja cum operează”, a spus Maduro.

Cel puțin doi morți

Observatorul venezuelean al conflictelor a declarat că „au fost raportate numeroase acte de represiune și violență comise de colective paramilitare și forțe de securitate”.

Cel puțin două persoane au fost ucise în legătură cu numărarea voturilor sau cu protestele – una peste noapte în statul de frontieră Tachira și alta în Maracay luni.

Ministrul apărării, Vladimir Padrino, a avertizat împotriva permiterii repetării „situațiilor teribile din 2014, 2017 și 2019”, când sute de persoane au fost ucise.

Procurorul general al Venezuelei a avertizat că blocarea drumurilor sau încălcarea oricăror legi legate de tulburări ca parte a protestelor va fi pedepsită cu toată forța legii.

Acesta a declarat că 32 de persoane au fost reținute pe baza unor acuzații care variază de la distrugerea de materiale electorale la declanșarea de acte de violență.

Opoziția face apel la noi manifestații

Lidera opoziției, Maria Corina Machado, căreia i s-a interzis să candideze în cadrul scrutinului, și-a îndemnat luni, într-o postare pe X, susținătorii să mărșăluiască și marți.

„Dragii mei venezueleni, mâine ne întâlnim; ca o familie, organizați, demonstrând hotărârea pe care o avem de a face ca fiecare vot să conteze și de a apăra adevărul”, a spus ea.

Jorge Rodriguez, deputat al partidului de guvernământ și director de campanie al lui Maduro, i-a îndemnat pe adepții guvernului să ia parte la marșuri către palatul prezidențial pentru a sprijini guvernul.

O serie de țări occidentale și latino-americane, precum și organisme internaționale, inclusiv ONU, au solicitat autorităților venezuelene să facă publice procesele-verbale de vot din secțiile de votare individuale.

Argentina este una dintre țările care au refuzat să recunoască victoria în alegeri a lui Maduro și, drept răspuns, Venezuela a rechemat diplomații din Buenos Aires.

Diplomați din alte șase țări latino-americane – Chile, Costa Rica, Panama, Peru, Republica Dominicană și Uruguay – au fost, de asemenea, retrași.

Înalți oficiali ai administrației americane au declarat că rezultatul anunțat „nu corespunde cu datele pe care le-am primit prin intermediul mecanismelor de numărare rapidă și al altor surse, ceea ce sugerează că rezultatul anunțat ar putea fi în contradicție cu modul în care au votat oamenii”.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News