Susținătorii și criticii președintei sud-coreene s-au strâns în fața instanței, atunci când era așteptată decizia Curții Constituționale. Aproximativ 20.000 de polițiști au fost desfășurați pentru a evita degenerarea protestelor în violențe, însă nu au reușit acest lucru.
La scurt timp după ce Curtea Constituțională a luat decizia istorică, ambele tabere au reacționat. Manifestanții anti-Park au strigat de bucurie, în timp ce susținătorii liderei de la Seul au început să își exprime furia și au cântat imnul național.
Mai multe persoane au trecut de cordoanele de poliţie, s-au urcat pe maşinile şi autobuzele parcate ca barieră, apoi au folosit scări pentru a trece de pe un autobuz pe altul. O parte dintre ei au fost luaţi pe sus de ofiţeri şi duşi departe de protest.
De ce a fost demisă președinta Coreei de Sud
Curtea Constituțională a aprobat destituirea din funcție a președintei sud-coreene, în urma scandalului de proporții care afectează de mai mult timp țara asiatică. Decizia luată în unanimitate de judecătorii instanţei validează suspendarea decisă de Adunarea Naţională pe 9 decembrie.
Astfel, Park a devenit primul șef de stat sud-coreean destituit. Ea își pierde imunitatea prezidențială, putând acum să fie urmărită în justiție în scandalul de corupție, care o are în centru pe confidenta acesteia. Choi Soon-Sil este judecată pentru că ar fi cerut mită de milioane de dolari de la marile companii din țară. “Preşedintele trebuie să îşi folosească puterea conform Constituţiei şi legilor, iar detaliile activităţii sale trebuie să fie transparente, pentru ca poporul să îi poată evalua munca”, se arată în decizie.
“Park a ascuns complet ingerinţele lui Choi în afacerile statului, a dezminţit zvonurile când au început să apară şi chiar i-a criticat pe cei care au lansat zvonurile”, se adaugă în document.
Scandalul a divizat profund ţara – conservatorii mai în vârstă o susţin în continuare, în timp ce liberalii au cerut demiterea. Acum, Park va trebui să părăsească sediul președinției sud-coreene, alegătorii urmând să fie chemați la urne pentru a-și alege noul lider în decurs de 60 de zile.