Cele mai multe violenţe au avut loc în Sao Paulo unde protestatarii s-au ciocnit cu forţele de ordine pe celebrul bulevart Avenida Paulista. În Rio de Janeiro activiştii s-au strând în piaţa Cnelandia în timp ce în Capitala Brasilia, protestatrii s-au adunat în piaţa Praca dos Tres Poderes.
Mai mult, au început să aibă loc și primele reacții. Venezuela şi Ecuador au anunţat miercuri seara rechemarea ambasadorilor şi îngheţarea relaţiilor diplomatice şi politice cu noua conducere braziliană, după demiterea fostei preşedinte Dilma Rousseff, potrivit infobae.com.
Destituirea Dilmei Rousseff i-a nemulțumit și pe bolivieni
În vreme ce, preşedintele bolivian Evo Morales a avertizat că va lua o măsură similară împotriva executivului conservator al lui Michel Temer.
Guvernul din Ecuador a condamnat decizia senatorilor brazilieni de a o demite pe Dilma Rousseff – care a câştigat în urmă cu doi ani un mandat cu susţinerea a peste 54 de milioane de alegători – şi a anunţat planuri pentru rechemarea ambasadorului din Brasilia.
„Având în vedere aceste evenimente excepţionale, guvernul ecuadorian a decis să declanşeze consultaţii cu diplomaţii brazilieni”, se arată în comunicat.
Mai mult, executivul ecuadorian a precizat că nu poate ignora faptul că cei mai mulţi politicieni implicaţi în procesul de demitere au fost de asemenea investigaţi pentru comiterea unor acte grave de corupţie. Printre cei implicaţi în scandaluri de corupţie se numără proaspătul preşedinte brazilian învestit, Michel Temer, precum şi ministrul de Externe Jose Serra şi Eduardo Cunha.
Procesul de demitere a preşedintei Dilma Rousseff pentru încălcarea legislaţiei bugetului a paralizat societatea braziliană din punct de vedere politic timp de nouă luni, iar acum pare să declanşeze o criză politică între cel mai mare stat sud-american şi vecinii săi. În ceea ce priveşte decizia executivului venezuelean de a îngheţa relaţiile diplomatice, un purtător de cuvânt a explicat că „toate relaţiile diplomatice şi politice sunt îngheţate cu un guvern care a ajuns la putere printr-o lovitură de stat”.
De asemenea, executivul venezuelean a calificat demiterea preşedintei braziliene drept un proces falsificat, care nu a reuşit să respecte prevederile costituţionale de a demostra că preşedintele în funcţie a comis „crime de responsabilitate”care să justifice demiterea.
Dilma Rousseff e acuzată de corupție
În luna mai, înaintea votului pentru suspendarea preşedintei Dilma Rousseff, Ecuador, Venezuela şi El Salvador şi-au rechemat ambasadorii din Brazilia pentru consultări, în semn de protest faţă de ce au numit aceste state „o lovitură de stat”. Între timp, mai multe ţări latino-americane au criticat procesul demiterii şi şi-au exprimat susţinerea pentru Rousseff.
Rousseff, lidera Partidului Muncitorilor, este bănuită că a manipulat conturile publice pentru a fi realeasă în 2014 în funcția de președinte al Braziliei. Potrivit opoziției, Dilma Rousseff ar fi determinat bănci de stat să suporte cheltuieli suplimentare neînscrise în buget în 2014 și 2015.
Ea ar fi ‘cosmetizat în mod intenționat conturile publice pentru a disimula amploarea deficitelor și a favoriza realegerea sa în 2014, făcându-se vinovată de un ‘delict de responsabilitate, prevăzut în Constituție.