Demonstrațiile au început la scurt timp după ce ordinul guvernului de a închide restaurantele, barurile, sălile de sport și cinematografele a intrat în vigoare la ora locală 18:00.
Restricționarea liberei circulații pe timp de noapte se numără, de asemenea, printre măsurile impuse de autorități în mai multe regiuni din Peninsulă.
Mai mult, s-a decis ca 75% din cursurile liceale și universitare să se desfășoare online.
Noile măsuri sunt valabile până la data 24 noiembrie.
În timp ce lockdawn-ul național impus de autorități la începutul anului, când noul coronavirus a făcut ravagii în Italia, a fost respectat, noile măsuri au fost întâmpinate cu violențe.
În multe orașe italiene s-au înregistrat tensiuni între forțele de ordine și manifestanți. Patru persoane au fost reținute pentru provocarea de violență, după ce au aruncat cu petarde și sticle Molotov în oamenii legii.
Un polițist a fost rănit la Milano, oraș în care oamenii legii au folosit gaze lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor. Protestatarii au strigat „Libertate, libertate, libertate!”, potrivit BBC.
În schimb, la Torino, manifestanții au spart vitrinele mai multor magazine de lux și le-au jefuit.
La Palermo, mai mulți manifestanți au bruscat o echipă de jurnaliști ai televiziunii RAI Sicilia.
Napoletanii au ieșit în stradă pentru a patra zi la rând. Oamenii nu sunt de acord cu carantina regională, care îi obligă să stea în case în intervalul orar 23.00 – 5.00.
Proteste au avut loc și la Roma, precum și la Genova.
Proteste tot mai multe în Europa
Protestele față de restricțiile anti-COVID se țin lanț în Europa. Poliţia din Varşovia a reţinut 278 de persoane, sâmbăta trecută, după o demonstrație care a avut loc în capitala Poloniei.
Mii de persoane au ieșit în stradă, sâmbătă, și la Londra, pentru a protesta față de restricțiile impuse de autorități pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Forțele de ordine britanice au arestat cel puțin zece oameni.
Foto: EPA