În încercarea de a lua cu asalt clădirea Parlamentului din Nairobi, protestatarii au copleșit poliția și au reuşit să incendieze unele secţiuni. Potrivit sursei citate, flăcările puteau fi văzute venind din interior. Poliția a deschis focul după ce gazele lacrimogene și tunurile cu apă nu au reușit să disperseze mulțimea.
Un jurnalist Reuters a numărat cadavrele a cel puțin cinci protestatari în fața Parlamentului. Un paramedic, Vivian Achista, a declarat că cel puțin 10 au fost împușcați mortal.
Un alt paramedic, Richard Ngumo, a declarat că mai mult de 50 de persoane au fost rănite de focurile de armă. „Vrem să închidem Parlamentul și fiecare parlamentar ar trebui să coboare și să demisioneze”, a declarat pentru Reuters protestatarul Davis Tafari, care încerca să intre în Parlament.
În cele din urmă, poliția a reușit să îi scoată pe protestatari din clădire, printre nori de gaze lacrimogene și focuri de armă. Parlamentarii au fost evacuați prin tuneluri subterane, a raportat presa locală.
Creşterea impozitelor i-a scos în stradă pe oameni
Proteste și ciocniri au avut loc, de asemenea, în mai multe orașe din țară, mulți dintre aceștia cerându-i președintelui William Ruto să demisioneze. Protestele violente au izbucnit după ce Parlamentul a aprobat legea bugetului, iar următorul pas este ca legea să fie trimisă președintelui pentru semnare. Acesta o poate trimite înapoi la Parlament, dacă are obiecții.
Proiectul de lege urmărește să strângă 2,7 miliarde de dolari din taxe suplimentare, ca parte a unui efort de reducere a datoriei, în condițiile în care numai plata dobânzilor reprezintă 37% din veniturile anuale.
Guvernul a făcut deja unele concesii, promițând să renunțe la noile taxe propuse pentru pâine, ulei de gătit, proprietate auto și tranzacții financiare. Dar acest lucru nu a fost suficient pentru a mulțumi protestatarii.
Protestele de marți au început într-o atmosferă de festival, dar, pe măsură ce mulțimea se înmulțea, poliția a tras cu gaze lacrimogene în districtul central de afaceri din Nairobi și în cartierul sărac Kibera. Protestatarii s-au adăpostit și au aruncat cu pietre în poliţişti.
De asemenea, poliția a lansat gaze lacrimogene în Eldoret, orașul natal al preşedintelui Ruto din vestul Kenyei, unde mulțimea de protestatari a umplut străzile și multe întreprinderi au fost închise de teama violențelor.
Ciocniri au izbucnit și în orașul de coastă Mombasa, iar demonstrații au avut loc în Kisumu, pe malul lacului Victoria, și Garissa, în estul Kenyei, unde poliția a blocat drumul principal spre portul Kismayu din Somalia.
În Nairobi, oamenii au scandat „Ruto trebuie să plece”, iar mulțimea a cântat în swahili: „Totul poate fi posibil fără Ruto”. Muzica a răsunat din difuzoare, iar protestatarii au fluturat steaguri kenyene.
Mii de persoane au ieșit pe străzile din Nairobi și din alte câteva orașe în timpul celor două zile de proteste de săptămâna trecută, pe măsură ce o mișcare online, condusă de tineri, a luat amploare.
Duminică, preşedintele Ruto a lăudat protestatarii, afirmând că au fost pașnici și că guvernul va discuta cu ei despre calea de urmat. Însă, deși inițial protestatarii s-au concentrat asupra legii finanțelor, revendicările lor s-au extins la demisia lui Ruto.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!