Studenții americani spun că după 7 octombrie s-a înregistrat o creștere a incidentelor antisemite și islamofobe.
Demonstrațiile față de războiul din Gaza s-au extins în universitățile din SUA, mișcarea intrând în atenție săptămâna trecută, după ce poliția din New York a fost chemată în campusul Universității Columbia din oraș și a arestat peste 100 de protestatari.
Conducerea universității Columbia a anunțat luni că toate cursurile vor fi ținute virtual, președinta instituției, baroneasa Shafik, vorbind despre incidente de „comportament de intimidare și hărțuire”.
Tensiunile din campus au fost „exploatate și amplificate de persoane care nu sunt afiliate la Columbia și care au venit în campus pentru a-și urmări propriile agende”, a spus Lady Shafik.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Videoclipuri recente din mediul online arătau că unii protestatari de lângă Columbia își exprimă sprijinul pentru atacul Hamas asupra Israelului.
Congresmenul democrat Kathy Manning, care a vizitat Columbia luni, a declarat că a văzut acolo protestatari care au cerut distrugerea Israelului.
Un rabin afiliat la universitate a trimis un mesaj către 300 de studenți evrei, avertizându-i să evite campusul până când situația „se va îmbunătăți dramatic”, mai notează BBC.
Membrii grupurilor de protest care au dat declarații publice au negat antisemitismul, susținând că criticile lor vizează statul israelian și susținătorii acestuia.
Într-o declarație de duminică, Columbia Students for Justice in Palestine a afirmat că „respinge cu fermitate orice formă de ură sau intoleranță”. De asemenea, Lady Shafik a spus că la universitatea a fost creat un grup de lucru pentru a „încerca să rezolve această criză”.
Un grup de legislatori federali, în frunte cu reprezentanta republicană din New York, Elise Stefanik, a semnat luni o scrisoare prin care îi cere președintei să demisioneze pentru ceea ce consideră că a fost „un eșec în a pune capăt mulțimii de studenți și agitatori care cer acte de terorism împotriva studenților evrei”.
Tot pe fondul protestelor, Robert Kraft, proprietarul echipei de NFL New England Patriot și un important absolvent al Universității Columbia, a avertizat că nu va mai susține universitatea „până când nu se vor lua măsuri corective”.
Proteste și în alte universități din SUA
La Universitatea din New York, protestatarii au instalat corturi în fața Stern School of Business. Ei cer universității să dezvăluie și să își cedeze „finanțele și dotările de la producătorii de arme și de la companiile care au interese în ocupația israeliană”.
La căderea nopții de luni, poliția a început să aresteze protestatarii.
Autoritățile de la Universitatea din New York au declarat că au primit rapoarte privind „scandări intimidante și mai multe incidente antisemite”.
Cu câteva ore înainte, aproape 50 de protestatari au fost arestați la Universitatea Yale din New Haven, Connecticut, unde autoritățile au declarat că s-au adunat sute de persoane, multe dintre ele refuzând să răspundă apelurilor de a pleca.
Tabere de protest au fost stabilite, de asemenea, la Universitatea din California la Berkeley, la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), la Universitatea din Michigan, la Emerson College și la Tufts.
Președintele Joe Biden a declarat luni, întrebat despre manifestațiile din campusuri, că a condamnat atât „protestele antisemite”, cât și pe „cei care nu înțeleg ce se întâmplă cu palestinienii”.
În urma atacului din sudul Israelului din 7 octombrie, aproximativ 1.200 de israelieni și străini au fost uciși, iar alți 253 au fost luați ostatici în Gaza, potrivit datelor israeliene.
Israelul a reacționat prin lansarea unei operațiuni militare în Fâșia Gaza, cu scopul de a distruge Hamas și de a elibera ostaticii. Peste 34.000 de palestinieni din Gaza – majoritatea copii și femei – au fost uciși în conflict, potrivit Ministerului Sănătății, condus de Hamas.
Foto: Profimedia
ReadMore • 03.05.2024, 17:57
Aproximativ 1.200 de persoane din sudul Israelului au fost ucise și peste 200 de persoane luate ostatici în atacul condus de Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. Atacul israelian de represalii a ucis aproape 35.000 de palestinieni în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, și a distrus o mare parte din infrastructura enclavei. Criza umanitară a alimentat indignarea în unele campusuri din SUA și a stimulat cererile pentru încetarea investițiilor în companiile israeliene și amnistia pentru protestatarii studenți.
demostene1 • 23.04.2024, 18:50
se pare ca e antisemitism daca critici evreii pentru un genocid. folosind logica asta americanii, englezii si rusii ar fi trebuit sa fie condamnati pentru germanofobie in al doilea razboi mondial. evreii s-au obisnuit asa tare sa ii faca pe toti sa taca invocand antisemitismul incat acum sunt nervosi cand cineva le zice in fata ce sunt, adica fascisti