UPDATE ora 22.30: Șiruri lungi de tractoare au blocat luni autostrăzile din apropierea Parisului și din întreaga Franță, în timp ce fermierii furioși încearcă să pună presiune asupra guvernului pentru a face mai mult și să-i ajute să facă față inflației, să concureze cu importurile ieftine și să reușească să ducă un trai decent, relatează Reuters și France24.
Fermierii protestatari au blocat autostrada A13, aflată la vest de capitala Paris, autostrada A4, la est, și autostrada A6, pe care sute de tractoare s-au îndreptat spre Paris dinspre sudul țării.
Până la jumătatea după-amiezii, ei păreau să-și fi atins obiectivul de a stabili opt puncte de blocaj pe principalele drumuri spre Paris, potrivit Sytadin, un serviciu de monitorizare a traficului.
Pe un banner de pe un tractor se putea citi: „Nu vom muri în tăcere”.
„Avem nevoie de răspunsuri”, a declarat Karine Duc, o fermieră din departamentul Lot-et-Garonne (sud-vest), în timp ce se alătura unui convoi de tractoare care se îndrepta spre Paris. „Aceasta este bătălia finală pentru agricultură. Este o chestiune de supraviețuire”, a spus ea, pentru AFP.
Protestele urmează unor acțiuni similare în alte țări europene, inclusiv în Germania și Polonia, înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie, în care se estimează că extrema dreaptă, pentru care agricultorii reprezintă un electorat în creștere, va câștiga teren.
„Este pur și simplu prea mult, chiar ne-am săturat „, a spus Geraldine Grillon, o fermieră în vârstă de 46 de ani, vorbind la instituirea unei blocade pe autostrada A10, la sud de Paris.
Grillon a dat vina, pentru necazurile agricultorilor, pe președintele Emmanuel Macron și pe Uniunea Europeană – unde se decid multe reguli agricole, precum și pe lipsa subvențiilor.
Lui Macron „nu-i pasă deloc” de fermieri, a spus ea. În spatele ei, un banner pe o stivă de baloți de fân scria: „Macron, răspunde-ne”.
Numeroși fermieri și-au pus steaguri și bannere pe tractoare. Un tractor avea o pancartă pe care scria „Fermier supărat”, iar pe alta scria: „Prea multe taxe, prea multe reguli, niciun venit pentru a trăi”.
***
Știrea inițială: Aproape 800 de tractoare se aflau luni după-amiază în zona Parisului, în timp ce Guvernul a mobilizat 15.000 de membri ai forțelor de ordine pentru a supraveghea mișcarea.
În departamentul Yvelines, la aproximativ 60 km nord-vest de Paris, autostrada A13 a fost blocată în direcția provincie-Paris. Potrivit organizatorilor, aproximativ 80 de tractoare sunt așteptate să participe la acțiune, la care se vor alătura marți alte aproximativ 20 de tractoare din regiunea Eure.
În estul capitalei franceze, la Jossigny (Seine-et-Marne), la aproximativ 30 de kilometri de Paris, a început blocarea autostrăzii A4. Fermierii instalează în această zonă o adevărată tabără, unde spun că vor rămâne 24 de ore din 24 cel puțin până joi. Unii intenționează să doarmă în camioanele pentru animale.
„Vom pune paie jos și ne vom odihni în ele”, explică Adrien De Rieux, unul dintre fermieri.
Și pe autostrada A10, în apropiere de Longvilliers, în sud-vestul Parisului, circulația a fost blocată în ambele sensuri, potrivit reporterului Le Figaro de la fața locului.
Manifestanții vor să campeze și pe autostrada A15, în apropiere de Argenteuil, la nord. Ei intenționează să instaleze o tabără unde să-și petreacă noaptea și s-au pregătit cu toalete mobile, provizii, remorci și camionete.
Premierul francez se întâlnește cu liderul unui sindicat al agricultorilor
Presa franceză scrie că, la ora locală 15.15 (o oră mai târziu la București), a fost programată o întâlnire în care președintele Emmanuel Macron face „un bilanț al situației agricole” în prezența mai multor membri ai guvernului, printre care premierul Gabriel Attal, ministrul agriculturii, Marc Fesneau, cel al economiei, Bruno Le Maire, și cel al internelor, Gérald Darmanin.
O reuniune a Consiliului de Miniștri va avea loc la ora locală 16.00, după care Gabriel Attal se va întâlni, la ora 18.00, cu Arnaud Rousseau, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Agricultorilor (FNSE), unul dintre principalele sindicate din domeniu, notează Le Figaro, care confirmă o informație difuzată de RTL.
Protestele fermierilor francezi au început în urmă cu mai bine de o săptămână, aceștia fiind nemulțumiți din cauza birocrației și a politicilor de mediu despre care spun că le afectează rezultatele financiare și îi fac incapabili să concureze cu statele vecine, cu reglementări mai puțin stricte.
15.000 de polițiști și jandarmi mobilizați în contextul blocajului anunțat în jurul Parisului
În toată Franța, fermierii au folosit tractoare și camioane pentru a bloca drumurile și a perturba traficul.
În contextul blocajului anunțat pe rutele către Paris, guvernul a mobilizat 15.000 de polițiști și jandarmi paramilitari, iar forțelor li s-a cerut să dea dovadă de „moderație”.
„Nu intenționăm să permitem ca sediile guvernamentale sau clădirile de colectare a impozitelor, sau magazinele alimentare să fie deteriorate, sau camioanele care transportă produse străine să fie oprite. În mod evident, acest lucru este inacceptabil”, a declarat ministrul de interne, Gérald Darmanin, înainte de asediul planificat.
El a precizat că președintele Emmanuel Macron a dat instrucțiuni ca aceia care conduc operațiunea de securitate să se asigure că atât aeroportul Roissy-Charles de Gaulle, din nord, cât și cel de la Orly, la sud, rămân deschise, iar piața internațională de alimente cu ridicata de la Rungis, la sud de Paris, continuă să funcționeze.
De asemenea, poliția și jandarmii au primit ordin să împiedice orice incursiune în interiorul capitalei, a mai spus Darmanin.
Sindicaliștii spun că așteaptă mult mai mult de la guvern
În timpul unei vizite de duminică la o fermă, premierul Gabriel Attal a încercat să răspundă preocupărilor fermierilor, după ce o serie de concesii anunțate vineri nu au reușit să dezamorseze criza.
„Vreau să clarificăm lucrurile și să vedem ce măsuri suplimentare putem lua pentru a răspunde plângerilor fermierilor că se confruntă cu o concurență neloială”, a declarat el.
Attal a admis că nu este corect ca agricultorilor francezi să li se interzică, prin reglementări de mediu, să folosească anumite produse pe care țările vecine, cum ar fi Italia, au încă dreptul să le folosească.
Arnaud Rousseau, liderul FNSEA, a declarat că membrii sindicatului așteaptă mult mai mult de la guvern.
Foto: Profimedia