În ultimele săptămâni, zeci de mii de protestatari au ieșit în stradă în cele mai populare destinații ale Spaniei, cerând limitări ale turismului de masă și regândirea unui model de afaceri despre care, spun ei, a crescut prețurile locuințelor și i-a forțat pe localnici să plece din aceste orașe.

De la Malaga la Mallorca și din Gran Canaria la Granada, organizatorii au subliniat că protestele nu sunt împotriva turismului în sine, ci mai degrabă reprezintă un apel la o abordare mai echilibrată a problemei.

„Ceea ce vedem acum este atingere un prag maxim de toleranță în aceste destinații. Într-adevăr încearcă să reechilibreze situația. Este total dezechilibrată acum”, a precizat Peter DeBrine, responsabil UNESO pentru turism.

El a subliniat o multitudine de factori pentru a explica de ce mulți din Spania – una dintre cele mai populare destinații turistice din lume – sunt împotriva acestei industrii. Principala cauză o reprezintă criza locuințelor, pe care DeBrine a descris-o drept „paiul care rupe spatele cămilei”.

„Cred că asta a contribuit la anxietatea și frustrarea resimțite de oamenii care trăiesc în aceste destinații”, a spus Peter DeBrine.

Lucrătorii din turism din locuri precum Ibiza nu au de ales decât să locuiască în dube, rulote sau corturi, în timp ce în Malaga rezidenții lipesc autocolante pe pereții caselor pe care sunt scrise mesaje gen „O familie a locuit aici” sau „Pleacă acasă”.

Pe măsură ce Spania trece anual de la un record la altul, numărul mare de vizitatori a fost un alt factor care a contribuit la proteste, spune DeBrine.

„Cred că în anumite destinații, cu siguranță există și felul în care se comportă turiștii. Sunt și turiști care nu respectă acele destinații în care călătoresc”, explică Peter DeBrine.

Destinațiile de top din Spania au încercat de mult să respingă ceea ce localnicii descriu ca fiind un comportament antisocial: introducerea codurilor vestimentare, restricționarea vânzărilor de alcool și – așa cum sa întâmplat recent într-un oraș-stațiune – interzicerea unor costume gonflabile cu tentă sexuală.

UNESCO promovează de mult călătoriile, subliniind capacitatea de a promova patrimoniul cultural de pe tot globul. Dar în această perioadă a rețelelor de socializare, acest ideal a devenit aparent o ofertă mai dificilă, a spus DeBrine.

„Vreau să spun, am evoluat și în ceea ce eu numesc un turism motivat de selfie-uri. Adică, ei (n.r. – turiștii) vor doar să fotografieze ceva fără să înțeleagă cu adevărat ce este și ce înseamnă pentru trecutul și viitorul nostru”, afirmă Peter DeBrine.

Turiștii, stropiți cu pistoale cu apă

Frustrarea față de „hoardele” tot mai mari de persoane care caută selfie-uri a răbufnit în Mallorca în iunie, când sute de oameni au organizat un protest într-un golf pitoresc pentru a se plânge de supraaglomerarea și degradarea mediului cauzate de numeroșii instagrameri și influenceri care se strângeau pe site pentru a surprinde „imaginea perfectă”.

Ulterior, după câteva săptămâni, mai mulți protestatari care purtau pistoale cu apă i-au stropit pe turiști, în timp ce alții purtau pancarte pe care scriau „Turiști, plecați acasă” și „Nu ești binevenit”.

DeBrine a descris acțiunile ca fiind „extreme și nu necesare”, dar le-a văzut ca fiind născute din frustrare: „Și probabil că nu vor dispărea până când nu va exista un fel de răspuns”.

O schimbare este deja vizibilă în mai multe locuri, a spus oficialul UNESCO, subliniind eforturile Danemarcei de a încuraja un comportament ecologic, durabil și taxa de intrare în Veneția.

În Barcelona, ​​primarul a promis recent că va reduce închirierile de apartamente către turiști până în 2028, în timp ce Mallorca și Dubrovnik au luat măsuri pentru a limita sosirile navelor de croazieră.

Nu toate aceste soluții ar funcționa neapărat, a spus DeBrine, arătând, ca exemplu, eforturile anterioare de a dispersa turiștii din anumite destinațiile.

Strategia a dus la consecințe nedorite, deoarece unii localnici au început să se plângă de zgomot și tensiuni asupra infrastructurii locale, în timp ce alții s-au văzut scoși din aceste zone, deoarece locuințele erau din ce în ce mai des închiriate pe termen scurt. „Dintr-odată ai oameni peste tot într-o destinație și asta creează, de asemenea, o problemă”, declară Peter DeBrine.

Dar aceste neajunsuri sunt de preferat alternativei, în care autoritățile locale refuză să recunoască problema, riscând răspândirea protestelor față de turism dincolo de Spania, a avertizat DeBrine.

„Avem o mică fereastră acum pentru a începe să facem unele schimbări și să încercăm lucruri diferite. Scopul este să devenim mai sustenabili, dar cum ajungem acolo?”, s-a întrebat Peter DeBrine.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News