UPDATE ora 21.50: Transportatorii şi fermierii vor începe joi dimineaţă, 18 ianuarie, un protest în faţa punctului de control Halmeu-Diakovo, intenţionând să blocheze traficul de camioane, ceea ce va restricţiona sau bloca circulaţia transportului de marfă, a anunţat Serviciul Vamal de Stat din Ucraina, citat de news.ro. Blocajul nu va afecta însă circulaţia mașinilor şi a autocarelor.

UPDATE ora 21.30: Reprezentanţii Gărzii de Coastă au anunţat că are loc un protest în apropiere de Vama Isaccea, dar traficul prin acest punct de frontieră nu a fost afectat, a relatat news.ro. Potrivit aplicaţiei Traficonline a Poliţiei de Frontieră, la camioane timpii de aşteptare sunt între 60 şi 200 de minute.

UDATE ora 19.20: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că în ședința de Guvern de joi, 18 ianuarie, va fi aprobat un set de măsuri convenite cu transportatorii și fermierii.

Astfel, în această noapte vor fi pregătite proiecte de acte normative care vor aduce mai multe reglementări, printre care:

  • Modificări cu privire la modalități de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei
  • Stabilirea unor limite, în conformitate cu legislația europeană și din alte state membre ale UE, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor
  • Se acordă intervale de depășire a masei maxime total admise și pe axe până la care nu se aplică sancțiuni contravenționale și nu se impune autorizarea circulației acestor vehicule
  • Se clarifică unele aspecte privind efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România
  • Se clarifică și unele dispoziții care reglementează examinarea persoanelor care intenționează obținerea atestării inițiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.

De asemenea, s-a discutat și despre decontarea transportului elevilor, dialogul „urmând să fie continuat pentru găsirea unei soluții”, iar un alt subiect în analiză „se referă la restituirea parțială către operatorii de transport a accizei la carburant”.

Momentan nu a fost stabilită ora ședinței de Guvern de joi, 18 ianuarie, aceasta urmând a fi comunicată abia după ce vor fi terminate proiectele de acte normative, la care se lucrează în această noapte.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

UPDATE ora 17.50: Ședința de la Guvern, la care au participat premierul Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și reprezentanții Confederațiilor din sectorul Transporturilor s-a terminat după aproape 2 ore de discuții.

UPDATE ora 16.45: Peste 1.100 de camioane aşteaptă să intre în România prin vama Siret. Pe teritoriul ucrainean, coloana de TIR-uri care urmează să facă formalităţile de ieşire spre România se întinde pe câţiva zeci de kilometri, a relatat Agerpres.

Niciun camion nu a tranzitat punctul vamal Siret, între Ucraina şi România, începând de luni după-amiază, 15 ianuarie, din cauza protestului agricultorilor şi transportatorilor.

UPDATE ora 15.30: Premierul Marcel Ciolacu va avea la ora 16.00, la sediul Guvernului, o întâlnire cu reprezentanții Confederațiilor din sectorul Transporturilor, la care va participa și ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu.

UPDATE ora 15.15: Vămile Siret din Suceava și Huși din Vaslui sunt blocate de protestatari și nimeni nu mai poate trece pe acolo din cauza camioanelor, potrivit Digi24.

Fermierii au deblocat vama Urziceni de pe frontiera cu Ucraina, după o discuţie cu prefectul. „Circulația rutieră a fost reluată pe DN 1F, în Vama Urziceni, județul Satu Mare, însă în continuare traficul auto se desfășoară îngreunat, cu viteză redusă”, a anunțat Centrul Infotrafic al Poliției Române.

UPDATE ora 11:00. Coloana de camioane de pe DN 2, la ieşirea din România spre Ucraina, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, măsoară aproximativ 20 de kilometri, a declarat directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, Ovidiu Mugurel Laicu, citat de Agerpres.

Maşinile sunt blocate de protestul agricultorilor care, începând de luni, au ocupat trei din cele patru benzi de circulaţie de pe tronsonul dintre oraşul Siret şi Punctul de Trecere a Frontierei. „Coloana de maşini ajuns până la Grăniceşti”, a precizat Laicu.


Știrea inițială: Aproximativ 100 de persoane continuă protestul în apropierea Vămii Siret, cu peste 50 de tractoare, şase TIR-uri şi 15 autoturisme, au precizat reprezentanţii Jandarmeriei Suceava.

„În ceea ce priveşte situaţia protestelor transportatorilor/fermierilor, traficul rutier este restricţionat în două judeţe”, a transmis și Centrul Infotrafic. Potrivit sursei citate, este restricţionat traficul pe DN 2, la Afumaţi, judeţul Ilfov, unde banda 1 a sensului de mers către Capitală este ocupată de autovehiculele parcate, circulaţia desfăşurându-se pe banda nr. 2.

Marţi, 16 ianuarie ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le-a cerut fermierilor care protestează „să meargă acasă” și a adăugat că cei care protestează la Afumaţi nu sunt fermieri, ci „instigatori şi protestatari”.

De asemenea, Ministerul Transporturilor a anunțat că este deschis „pentru identificarea unor soluții constructive” care să rezolve problemele transportatorilor, dar numai anumite cereri pot fi rezolvate imediat, pentru restul fiind fixate termene.

Totodată, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a spus că nu a acceptat cererea protestatarilor de a veni cu 15.000 de mașini în Piața Victoriei, „pentru că nu este rezonabilă” și ar fi dus la blocarea transportului în București.

Urmărește-ne pe Google News