UPDATE 19:50: ”Sunt curios să aflu cine răspunde de faptul că România a rămas fără bani și este nevoită să facă asemenea reduceri de personal. De ce anume, de ce nu sunt banii. Cultura a fost cea mai oropsită de bugetele țării. A avut sub 1% din PIB.
Nu o să mai poată juca teatrele. Se poate juca cu trei perdele și cu o lumânare în față, dar suntem în Europa, teatrul trăiește și el în secolul XXI. De ce să ne întoarcem noi în secolul XIX ca să facem teatru”.
Sunt împiedicat să îmi fac meseria dacă ei îmi dau afară colegii care lucrează alături de mine, pe scenă acolo. Ei fac luminile, coloana sonoră a unui spectacol. Dacă ei nu mai există, noi ce facem?
Ministrul Culturii nu are nicio treabă cu cultura. Da, banii s-au risipit. Să facă un control peste tot. Să îl întrebe și pe el de unde are și ce are.
Situația este jalnică din septembrie. Teatrul Național a renunțat la șapte premiere și poate să facă una singură pentru că doar pentru una mai are bani pentru investiții. E dramatic!.
Operele din țară nici de salarii se pare că nu mai au bani. Noi de salarii, teatrul cred că mai are, dar operele se pare că nici pentru asta nu mai au bani. Să mulțumim partidului!”, a spus actorul Victor Rebengiuc.
UPDATE 19:15: A început protestul artiștilor. Printre cei aflați în Piața Victoriei se află actori precum Victor Rebengiuc, Tudor Chirilă sau Mihai Călin.
„Se pare că s-au tăiat fonduri de la Ministerul Culturii pentru instituțiile care țin de minister. Mă refer aici la teatrele naționale, operă, muzeele naționale. Și primii care au fost loviți a fost grupul foarte numeros de tehnicieni, oameni fără de care actul artistic este imposibil de a se face. Este imposibil să lucrăm fără ei. Ei au fost angajați printr-o firmă externă, colaboratori temporari, dar ei sunt oameni esențiali lucrului artistic.
Dacă nu se găsește o soluție va fi jale din septembrie încolo. Sunt spectacole care nu se pot juca. Cred că vor rămâne puțini tehnicieni și se vor juca puține spectacole.
Sunt artiști independenți, mulți, sute, care sunt loviți de scăderea fondurilor de la Asociația Fondului Cultural Național. De vreo șase luni s-au redus acolo vreo 30% din fonduri. Au început tăieri de peste tot. Pentru că nefiind o zonă productivă, cultura este prima din care se taie”, a declarat Mihai Călin.
Actorul de la teatrul Național a mai spus că actorii s-au adunat în Piața Victoriei pentru că vor să tragă un semnal de alarmă. ”Tragem semnale de alarmă. Nu se poate fără artă, fără arta care să pună oglinda în fața oamenilor. Sigur că se poate pentru o vreme, dar…
Noi nu cerem nimic. Cerem o audiență nu doar la Ministerul Culturii, dar și la Ministerul Finanțelor. Pentru că nu credem că de la ministrul Culturii personal a pornit această tăiere ci de la Finanțe. Direcțiile Teatrelor trebuie să preseze alături de noi pentru a debloca ceva și a schimba rapid, începând de mâine. Pentru că altfel se agravează niște drame umane. Oamenii sunt dați afară începând de mâine și se pare că și fără șomaj. Încă nu se știe pentru că modalitatea lor de angajare este provizorie deci nu se știe. Unii sunt familie, soț-soție”.
Artiștii se reunesc duminică, într-un protest în fața Guvernului, începând cu ora 18. Actorii și angajații teatrelor critică concedierile masive din instituțiile de cultură după tăierea bugetelor și acuză subfinanțarea masivă a culturii. Mai multe personalități și-au anunțat prezența la acțiunea de protest din Piața Victoriei.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 12Un eveniment „Im-protest în Piaţa Victoriei (chemăm toţi artiştii în stradă)” a fost anunţat pentru duminică, la ora 18.00, în faţa Guvernului, de mai mulţi artişti, printre care se numără Maria Obretin, Vitalie Bichir, István Téglás, dar şi dansatori ca Ioana Marchidan şi Cosmin Manolescu.
Solidar cu artiștii, preşedintele Comisiei de cultură, Gigel Ştirbu, critică într-un comunicat dispreţul oficialităţilor din Ministerul Culturii şi Primăria Bucureşti pentru disponibilizările din teatrele româneşti: „Cultura e aruncată la gunoi de către PSD” care ar fi politizat până și teatrele, consideră el, arată Mediafax.
„Nu erau de ajuns apelurile din presă ale marilor artişti ai teatrelor româneşti că nu au fost plătiţi de câteva luni pentru spectacolele lor, pentru că nu ar fi obţinut un buget suficient de mare de la Primăria Capitalei. Acum, «chiar înainte de vacanţa de vară, li s-a desfăcut contractele de muncă a 50 de angajaţi ai Teatrului Naţional Bucureşti» care se ocupau de proiecţii, sunet, lumini, activităţi fără de care teatrul nu poate functiona, iar multe spectacole nu vor mai putea avea loc, după cum a declarat actorul Marius Manole.
În pofida acestora, au fost păstraţi în TNB zeci de oameni inutili, singura «calitate» a lor fiind că au fost angajaţi de către PSD! În concluzie, PSD face ce ştie mai bine: înţesează şi păstrează oameni servili în toate instituţiile publice, necontând valoarea oamenilor angajaţi în prodigioasele instituţii de cultură. Aceste concedieri sau neplăţi ale prestaţiilor actorilor au avut loc în contextul în care atât Guvernul, cât şi Primăria Capitalei au tăiat bugetul institutiilor culturale.
Concret, Ion Caramitru, managerul general al TNB, a declarat ca, în anul 2019, bugetul pentru bunuri si servicii a scăzut cu 2 milioane de lei. S-a ajuns la situaţia gravă ca actorii independenţi au ajuns să îşi cerşească drepturile legale de a fi plătiţi pentru munca lor şi să semnaleze, disperaţi, în presă, că nu primesc vreun răspuns de la autorităţile centrale abilitate”, a scris deputatul Gigel Ştirbu.
CITEȘTE ȘI:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro