Ovidiu Buruiană, profesor la Facultatea de Istorie de la UAIC, a spus că își dorește ca acest proces să nu fie văzut ca fiind îndreptat împotriva unei persoane fizice, a ministrului Justiției, ci să fie văzut ca un semnal că viața publică se degradează din ce în ce mai puternic.
„Schimbările în rău nu se produc deodată, are loc un proces treptat în care anumite instituții sunt ocupate, deraiate de la traiectul lor firesc și ajung să facă ceea ce nu le stă în atribuții, și aici vorbim de justiție. Democrația nu înseamnă, așa cum afirmă majoritatea politicienilor, doar voința majorității. Nu este adevărat, este voința majorității cu respectarea unor reguli și în special cu respectarea minorității. De aceea, Parlamentul în România la ora aceasta nu mai există, este doar o instituție goală. Democrația este o stare de spirit, care la ora aceasta este mai mult negativ, și trebuie să luptăm pentru ea”, a declarat Ovidiu Buruiană.
Majoritatea profesorilor au purtat banderole albe la braț pentru a continua protestul pe durata întregii zile. Aceștia provin de la facultăți diverse din cadrul universității: Biologie, Chimie, Litere, Istorie, Psihologie și Științele Educației.
La mișcarea de protest au fost prezenți și cei șase profesori care au lansat petiția online ce anunța revolta mediului academic din Iași, semnată ulterior de sute de persoane.
Bogdan Crețu, de la Facultatea de Litere și director al Institutului de Filologie Română „Alexandru Philippide”, spune că acest protest trebuia să aibă loc pentru că atunci când există șansa ca lucrurile să iasă de pe făgașul pro-european, e datoria oamenilor să tragă un semnal de alarmă, fiindcă „fără această direcție europeană ne înecăm singuri”.
„Nu a fost ușor să ajungem unde suntem acum și dacă ieșim de aici va fi teribil. Este o reacție firească de sprijin, de susținere a magistraților. O să ni se spună că nu suntem juriști și că nu ne pricepem, știu, dar zic că legile nu afectează doar juriștii și cred că oricine poate să vadă că vin semnale din ce în ce mai alarmante din partea tuturor organismelor internaționale. E clar că lucrurile nu merg bine și cred că singura șansă ca lucrurile să fie respirabile este să păstrăm direcția pro-europeană”, a punctat și Bogdan Crețu.
Protestul a durat aproximativ 30 de minute, profesorii reluându-și orele pe care le aveau programate. Studenții au mai rămas în continuare în fața universității pentru alte câteva zeci de minute.