UPDATE 16:25 Conform unui comunicat SANITAS, 100 de membri au protestat astăzi în fața sediului Guvernului României, după ce la întâlnirile cu reprezentanţii Guvernului, din 28 iulie și 12 octombrie, desfăşurate în prezența premierului Ludovic Orban, „echipa guvernamentală şi-a asumat continuarea dialogului până la identificarea unor soluţii concrete pentru solicitările noastre, dar nimic concret nu s-a întâmplat”.
Cerem decidenţilor să-și reevalueze prioritățile politice și să trateze cu toată seriozitatea problemele sistemului de sănătate și ale celui de asistență socială, cu atât mai mult cu cât astăzi avem din nou 3 recorduri negre în lupta anti COVID-19.
Comunicat SANITAS:
Protestul sindicaliştilor din sănătate a început în jurul orei 11.00, în faţa Guvernului.
“Ne-au epuizat deciziile politice luate fără cap”, “Ne-a epuizat lipsa de recunoştinţă”, “Ne-au epuizat promisiunile fără rezultat”, “Ne-au epuizat strategiile de criză incoerente”, “Ne-a epuizat lipsa de personal” – au fost mesajele afișate de protestatari.
Noi suntem aici pentru a cere drepturile salariale restante. Încă din luna martie Guvernul a emis Hotărârea prin care se acordă stimulentul de 2.500 de lei, dar pe care foarte mulţi colegi nu l-au primit nici până azi.
Adrian Iaurum, reprezentantul Sanitas de la Spitalul de Urgenţă Floreasca:
”Suntem aici pentru a cere deblocarea posturilor şi angajarea pe perioada nedeterminată în sistemul sanitar, pentru că acum angajările se fac din lună în lună şi nu sunt interesaţi să vină către sistemul sanitar. Personalul este tot mai puţin, tot mai epuizat”, a mai spus Adrian Iaurum.
Sindicalistul a precizat că angajaţii din sănătate nu au primit nici voucherele de vacanţă. “E dreptul nostru legal. Ceilalţi bugetari le-au primit, însă noi suntem pedepsiţi”, spune Adrian Iaurum.
Graţiela Constantin, vicepreşedinte Sanitas Buzău, susţine nu se aplică legea în domeniul salarizării din sănătate. “Ni se spune că nu sunt bani, nu sunt bani, pentru că s-au cheltuit pe materiale sanitare. Este de datoria angajatorului să asigure şi echipament de protecţie, şi salarii în acelaşi timp”, declară Graţiela Constantin.
Referitor la ordinul lui Arafat, care ordonă spitalelor să nu mai refuze pacienții aduși cu ambulanțele, chiar dacă nu mai au locuri, Graţiela Constantin spune că trebuie mărită capacitatea de primire. “Ei trebuie să găsească o soluţie. Tot sistemul naţional de redistribuire să funcţioneze aşa cum trebuie”.
“Dacă statul român nu se gândeşte să finanţeze şi să organizeze sistemul de sănătate, degeaba Raed Arafat va emite astfel de ordine”, completează
Viorel Vişanu, preşedinte Sanitas Bucureşti.
Sunt spitale în Bucureşti care nu au bani pentru hrana pacienţilor
Şi fără acel ordin eu cred că personalul medical acordă îngrijirile medicale de rigoare. Problema este că statul român nu oferă condiţiile necesare desfăşurării unei îngrijiri corecte a pacienţilor. Îl îngrijeşti şi pe scaun, dar dacă spitalele au bugetul pe zero, de unde să cumperi medicaţia pentru pacient? Am cazuri în Bucureşti unde nu au cu ce să asigure hrana pacienţilor.
Viorel Vişanu, preşedinte Sanitas Bucureşti:
“Suntem azi aici pentru a atrage atenţia Guvernului că ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate nu este OK şi nimeni nu ne-a băgat în seamă. Sunt anumite drepturi pe COVID, iar sporurile nu au ajuns la oameni. Sunt ore suplimentare efectuate şi neplătite pentru o treime din salariaţi. Nu mai facem faţă. Suntem epuizaţi, efectiv. E imposibil ca tu, stat român, să nu ai grijă de aceşti eroi pe care tu îi declari eroi. Guvernul să găsească bani”, mai spune Viorel Vişanu.
“Domnilor guvernanţi, criza continuă, dar sistemul de sănătate şi asistenţa socială este tot ca în luna martie! Fără personal, fără resurse, fără reguli!”, au scris reprezentanţii Sanitas pe pagina de Facebook.
La finalul protestului, membrii SANITAS au ținut un moment de reculegere pentru colegii care au pierdut lupta cu virusul nemilos şi au aprins lumânări în fața sediului Guvernului, în memoria celor decedați.
„Considerăm nepermisă și de-a dreptul inumană practica autorităților de a amâna la nesfârșit emiterea Metodologiei de aplicare a Legii 56/2020, lege care ar permite acordarea pensiei de urmaş pentru copiii colegilor căzuți la datorie”, transmite Sanitas.
“Membrii noștri, salariați în sistemul sanitar și în sistemul de asistență socială sunt epuizați pentru că luptă de mai bine de 8 luni pe un front în permanentă schimbare, fără a li se respecta dreptul la odihnă, la protecție, la remunerarea corectă a muncii, sunt cu atât mai epuizați cu cât pierd din ce în ce mai des colegi dragi, care nu mai fac față luptei cu virusul ucigaș din cauza stresului la care sunt supuși, stres care le slăbește capacitatea de apărare”, au precizat sindicaliştii Sanitas în anunţul protestului.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 14Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro