Discreție maximă în jurul vizitei lui Hafez al-Assad în România. Autoritățile locale din Cluj nu vor să ofere detalii despre vizita acestuia, iar acelaşi tipar se aplică şi la nivel central. Sursele consultate de jurnaliștii Libertatea susțin că data și ora sosirii acestuia pe teritoriul României sunt informații confidențiale, în contextul în care vizita tânărului de 16 ani ar putea ridica mari probleme de securitate.
Tot la capitolul secret este și locul unde Hafez al-Assad va fi cazat pe timpul desfășurării competiției. Au fost însă infirmate zvonurile conform cărora ar fi fost închiriat un hotel întreg pentru acesta. Cel mai probabil, Sala Polivalentă din Cluj, locul unde se va desfășura evenimentul, se va transforma, pentru câteva zile, într-o loc foarte bine păzit.
Valentin Cuibuș, inspectorul general școlar din Cluj, a confirmat că Hafez al-Assad este unul dintre cei 615 elevi veniți în România pentru Olimpiada Internațională de Matematică. Acesta a precizat că, în afară de măsurile speciale de securitate luate în situația unor astfel de vizite, fiul președintelui Siriei va fi tratat la fel ca ceilalți elevi, fiind inclus în programele pregătite de organizatori.
”A și cerut să fie tratat ca un elev normal. Sunt chestiuni de protocol. Nu ne-a încurcat în niciun fel venirea lui ”, spune inspectorul general școlar.
Organizatorii au pregătit pentru elevi excursii la Salina Turda și la Alba Iulia. Matematicianul Ciprian Manolescu, românul care a câștigat trei medalii consecutive la trei Olimpiade Internaționale de Matematică, va susțin o conferință la Cluj pentru participanți.
Persoane din comunitatea siriană din România au dezvăluit că vizita lui Hafez al-Assad în România nu trebuie privită cu suspiciune. Fiul președintelui Siriei este pasionat de matematică și a participat la mai multe olimpiade desfășurate la nivel internațional. În anii trecuți, nu a reușit să ocupe un loc fruntaș. De exemplu, la Olimpiada din Brazilia, a primit doar un certificat de apreciere. Sursa citată spune că Hafez al-Assad vede în competiția din România o oportunitate de a-și lua revanșa și de a ocupa un loc în primii trei, dacă nu chiar să fie primul din lotul Siriei.
Cea de-a 59-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 3 – 14 iulie. Organizatorii spun că este cel mai important eveniment internațional organizat în România de Centenar. Pe lângă elevii care participă la competiția din 9-10 iulie, au mai venit la Cluj alte câteva sute de delegați din peste 110 țări.
Organizatorii au închiriat opt hoteluri pentru cazarea tuturor invitaților.
Ambasada României în Siria, legătura dintre Uniunea Europenă şi regimul Assad
Diplomații români au rămas pe baricade în Siria, țară care se află în război de peste șapte ani. Ambasada României de la Damasc este printre puținele reprezentanțe diplomatice complet funcționale din această țară şi singura din Uniunea Europeană. Opt ţări au cerut României să le reprezinte interesele în Siria, printre care şi Franța, stat care a făcut parte, alături de Statele Unite şi Marea Britanie, din operațiunea de bombardare a Siriei, ca răspuns la folosirea armelor chimice.
România a avut dintotdeauna legături strânse cu Siria. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, “au fost stabilite relații diplomatice cu Siria la nivel de legație la 9 august 1955, pe care le-a ridicat la nivel de ambasadă în anul 1957.
Mii de studenți sirieni au absolvit universitățile din București, Iași, Cluj sau Timișoara, chiar și după 1989. În același timp, relațiile dintre serviciile secrete ale celor două ţări au fost strânse în perioada comunistă. O parte dintre ofițerii sirieni au fost pregătiți de Securitatea lui Nicolae Ceaușescu, unul dintre prietenii apropiați ai lui Hafez al-Assad, președinte al Siriei în perioada – , tatăl lui Bashar al-Assad.
CITEŞTE ŞI