„Când cineva tușește, îi facem o compresă cu ceapă, o cremă cu cimbru și mirt, apoi îi dăm mult ceai”, explică pentru cotidianul american Sabine Durnwalder, o rezidentă a unei ferme organice din zona montană aflată în nordul Italiei, aproape de granița cu Austria. Durnwalder nu este vaccinată.
Bolzano a fost în mod tradițional regiunea cu cea mai sănătoasă și activă populație din Italia. Cetățenii din zonă consumă cea mai mică cantitate de medicamente din țară. În același timp, aici există și cea mai mică rată de vaccinare împotriva gripei sau a hepatitei B.
Acum, Bolzano este însă și regiunea cu cea mai mare rată de infectare COVID din țară. Asta pentru că, spun medicii, aerul curat nu te protejează de coronavirus.
O preferință tradițională pentru remediile naturale a alimentat neîncrederea în vaccinuri, astfel că regiunea este și cea mai puțin vaccinată COVID din Italia, în ciuda restricțiilor dure impuse de autorități persoanelor care nu s-au inoculat.
În vreme ce oficialii au atras atenția asupra teoriilor conspirației și dezinformărilor lansate de extremiști, experții spun că în cazul Bolzano, iubitorii de natură și de tratamente naturiste sunt scepticii vaccinării care contribuie la creșterea numărului de infectări, situație care pune spitalele în dificultate și atrage impunerea de noi restricții.
„Principalul motiv este încrederea lor în natură”, spune Patrick Franzoni, un medic care conduce campania de vaccinare din provincie. „Nu înțeleg că asta nu îi ajută împotriva COVID”, adaugă el.
Vitamina C, limba oii și muguri de pin
Cu 70% din populație vaccinată – mai mult decât alte state europene, inclusiv România – Bolzano are cel mai mare număr de infectări din Italia, raportat la populație, și cel mai mare grad de ocupare în secțiile de terapie intensivă.
Toți pacienții din aceste secții sunt nevaccinați, subliniază Franzoni.
El spune că mulți pacienți ajung la spital cu forme avansate ale bolii, ceea ce crește riscul de deces.
Doctorii din regiune spun, de altfel, că oamenii care se îmbolnăvesc de boli grave sunt de multe ori diagnosticați cu întârziere, deoarece așteaptă cu săptămânile înainte să cheme ambulanța.
Durnwalder, rezidenta fermei organice care a refuzat vaccinarea, spune că trăiește într-o zonă relativ sălbatică, unde localnicii nu prea riscă să se infecteze sau să transmită altuia virusul.
Principalul său contact cu lumea exterioară este cel cu oamenii care închiriază casele de la fermă. Doar că atunci poartă o mască.
Ea a fost nevoită să își părăsească jobul anul acesta. Lucra ca obstetriciană și a preferat să demisioneze, în momentul în care guvernul a decis că toți angajații din sănătate trebuie să se vaccineze.
Însărcinată cu al treilea copil, Durnwalder nu i-a lăsat pe doctori să îi vaccineze fiicele și a preferat să își trateze familia cu vitamina C, limba oii și muguri de pin.
„Dacă ai încredere în tine și în natură nu ar trebui să îți fie teamă”, spune și soțul lui Durnwalder, Markus Burgmann.
Medicii și oficialii nu sunt de aceeași părere. Și statisticile oficiale privind numărul de bolnavi COVID, inclusiv în stare gravă, contrazic această încredere.
Iar guvernul local și cel de la Roma se tem că situația din regiune s-ar putea agrava, așa că au impus o serie de restricții locale pentru a controla virusul.
„Noi suntem diferiți”
Noile reguli l-au nemulțumit pe Massimo Galletti, patronul unui magazin care vinde mâncare organică și tot felul de remedii naturale în orașul Dobbiaco.
Nici el nu este vaccinat. El se plânge că acum nu mai poate ieși la o cafea sau nu mai poate înota la piscină.
Guvernul, spune el, nu înțelege cât de mult spațiu aveau rezidenții și cât de obișnuiți sunt să petreacă timpul afară.
„Pentru oamenii de aici, refuzul vaccinului nu ar trebui să aducă restricții. Noi suntem diferiți. Trăim o viață diferită”, explică Galletti.
Soția lui, Vroni Baumgartner, este de acord.
„Nu fumez, nu iau medicamente”, spune femeia de 56 de ani, o ecologistă care își ocupă printre altele timpul cu curățarea râului local de gunoaie.
„De ce aș pune ceva în organism care nu este bun pentru mine”, întreabă ea.
Obiceiuri istorice
Mulți din Bolzano au nume cu sonoritate germană, deoarece provincia a fost lipită Italiei abia după Primul Război Mondial.
Zona și-a păstrat rădăcinile austriece, iar localnicii poartă celebrii pantaloni de piele, mănâncă tarte Linzer și vorbesc mai bine germană decât italiană.
De altfel, legăturile lor strânse cu Austria de peste graniță reprezintă, potrivit experților, una dintre cauzele creșterii numărului de cazuri de infectare.
Oamenii din Bolzano vor să fie cât mai independenți și critică deseori directivele venite de la Roma. Acest lucru a fost valabil și în cazul vaccinării, în special deoarece în zonă există un scepticism puternic cu privire la vaccinuri în general.
Există precedente istorice. La începutul secolului al 19-lea, după ce a cucerit regiunea, Napoleon a anexat-o, apoi a lipit-o de Bavaria, care în 1807 a impus vaccinarea tuturor localnicilor împotriva variolei.
În 1809 însă, oamenii din regiune s-au revoltat din cauza acestei obligativități, unii dintre ei spunând că prin vaccinare li se injectează protestatism în venele catolice, scrie New York Times.
Pentru a trage un semnal de alamă, ei au aprins focuri în întreaga zonă.
La începutul acestei luni, în ajunul noilor restricții impuse nevaccinaților, sute de activiști au făcut un scurt apel la istorie, aprinzând candele și focuri în balcoane sau grădini.
„Vrem să arătăm că am identificat un mare pericol”, spune o postare Facebook de pe pagina unui grup local anti-vaccin. „Fie ca focul libertății să se răspândească în lume”.
Mulți alți localnici care au ales să se protejeze în fața bolii, sunt îngrijorați însă că vecinii lor se joacă cu focul.
„Sunt convinși că trăiesc într-un paradis terestru, cu aer foarte curat și că nu se îmbolnăvesc”, spune Adriana Ziliotto, o femeie de 74 de ani, vaccinată. „Dar se îmbolnăvesc”, observă ea.