Schimbarea de politică a survenit după ce populația Chinei s-a micșorat anul trecut pentru prima dată în mai bine de șase decenii, marcând un moment istoric în adâncirea crizei demografice.
În prezent, guvernul din Sichuan permite doar cuplurilor căsătorite să înregistreze nașterile a până la doi copii.
Începând cu 15 februarie, toți cetățenii, inclusiv părinții necăsătoriți, se pot înregistra fără plafon la numărul de copii.
În China, înregistrarea nașterii este adesea necesară pentru ca părinții să aibă acces la beneficii, cum ar fi asigurarea cheltuielilor din maternitate și a concediului. De asemenea, este necesar să se obțină un document de înregistrare a gospodăriei, sau „hukou”, care le oferă copiilor acces la asistență socială (educație, sănătate).
Comisia provincială de sănătate din Sichuan a declarat că prin eliminarea restricției privind căsătoria, noile măsuri au mutat accentul înregistrării nașterii pe „dorința și rezultatele nașterii”.
Un oficial al comisiei de sănătate din Sichuan a declarat presei locale că politica are scopul de a proteja drepturile mamelor singure, nu de a încuraja persoanele necăsătorite să devină părinți. Anunțul comisiei spunea că politica va promova „dezvoltarea populației pe termen lung și echilibrată”.
Sichuan, care găzduiește peste 83 de milioane de oameni, este a cincea provincie cea mai populată din China.
Relaxarea cerințelor de înregistrare a nașterii urmează unor pași similari luați de alte provincii, cum ar fi Guangdong și Shaanxi.
Beijingul și-a abandonat politica menținută timp de decenii a „singurului copil”, în 2015, după ce și-a dat seama că restricția a contribuit la îmbătrânirea rapidă a populației și la scăderea forței de muncă, fapt ce ar putea afecta grav stabilitatea economică și socială a țării.
Pentru a opri scăderea natalității, guvernul chinez a anunțat în 2015 că va permite cuplurilor căsătorite să aibă doi copii. Dar după o scurtă creștere în 2016, natalitatea națională a continuat să scadă.