Social-democrații au depus, marți, 6 iunie, un proiect pentru abrogarea acestei categorii de pensii speciale.
„Presupune abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. În acest mod, avem autoritatea morală de a discuta despre celelalte pensii speciale. Considerăm că nu putem discuta despre impozitarea magistraților și pentru alte categorii dacă noi beneficiem de pensii speciale”, a spus Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaților.
El a precizat că dacă legea privind parlamentarii intră în vigoare se vor abroga inclusiv pensiile speciale aflate în plată.
„Ultima decizie a CCR nu invocă retroactivitatea, ci doar procedura prin care a fost votată. Vom avea grijă să respecte decizia Curții, iar procedura va ține cont de decizia Curții”, a subliniat Simonis.
Potrivit acestuia, proiectul ar putea fi votat până la finalul lunii.
Libertatea a dezvăluit că strategia PSD este ca abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie votată aproape în același timp cu impozitarea celorlalte pensii speciale aflate în plată.
În privința pensiilor speciale ale aleșilor locali, social-democrații nu au depus vreun proiect și pentru eliminarea acestora. Pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor și șefilor de CJ-uri nu au intrat în plată, fiind în fiecare an prorogate.
„Votăm ce este în plată. Nu este o chestiune de buget, este o chestiune de moralitate. Este o așteptare a societății. Nu mai susține nimeni pensiile speciale”, a declarat deputatul PSD.
USR: Sperăm să nu facă vreo șmecherie
Liderul grupului USR din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu, a declarat că PSD a blocat proiectul privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor depus de Uniune.
„Anul trecut, pe 6 mai 2022, l-am depus. Este înregistrat de un an și ceva. De un an și ceva în Birourile Permanente Reunite, PSD cu PNL, domnul Ciolacu și oamenii domnului Ciucă blochează acest proiect și nu-i dau drumul, nu îl lasă să intre în circuitul parlamentar. Este un abuz constituțional fără precedent. În fiecare Birou Permanent Reunit le-am cerut să dea drumul proiectului”, a afirmat deputatul USR.
El a reamintit că în această perioadă foști parlamentari precum Adrian Năstase sau Gabriel Oprea au încasat pensii speciale. Moșteanu a adăugat
Alfred Simonis a spus că proiectul USR va fi respins și va fi aprobată inițiativa legislativă a PSD.
Într-o estimare din 2020, aproape 800 de foști parlamentari beneficiau de pensie specială, iar impactul bugetar era de 10 milioane de euro anual.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!