„În privința schemei de compensare implementate până în prezent de Ministerul Energiei, PSD consideră că aceasta nu a produs efectul scontat de a tempera creșterile speculative ale prețurilor la energie și gaze naturale. În contextul în care companiile din sector anunță multiplicarea profiturilor față de anul precedent, este evident că aceste creșteri ale prețurilor la energie conțin în continuare o componentă speculativă importantă, fără nicio legătură cu costurile de producție”, a transmis PSD.

Social-democrații consideră că este „profund incorect ca aceste profituri nejustificate să fie susținute la nesfârșit din banii contribuabililor, așa cum s-a întâmplat până acum prin schema de compensare”.

„Spre deosebire de această schemă, în care statul plătește diferența dintre prețul plafonat și cel practicat de companii după bunul plac, reglementarea propusă de PSD are în vedere stabilirea prețurilor la un nivel decent, prin raportarea la evoluția costurilor reale de producție, transport și distribuție de energie electrică și gaze naturale”, susține partidul condus de Ciolacu.

Comunicatul PSD vine înaintea ședinței de coaliție PSD-PNL-UDMR, programată săptămâna viitoare, în care se aşteaptă inclusiv discuții privind subiectul remanierilor guvernamentale.

Potrivit informațiilor Libertatea, în ultima ședință, ținută la Palatul Victoria pe 10 august, această temă nu a fost deloc abordată, pentru că liderul UDMR, Kelemen Hunor, a fost în concediu până astăzi, 12 august.

În aceste condiții, în marea majoritate a timpului s-a discutat despre reglementarea pieței energiei.

Ce înseamnă reglementarea cerută de PSD

Reglementarea prețurilor înseamnă că producătorii sunt obligați să vândă furnizorilor o cantitate de energie electrică la un preț impus de stat, cu un profit minim și reglementat, iar la rândul lor, furnizorii trebuie să vândă clienților energia tot la un preț reglementat.

În România au fost prețuri reglementate la energie pentru populație până la 1 ianuarie 2021. Din acel moment, piaţa energiei electrice s-a liberalizat.

Cât plătesc acum românii la energie și gaze

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a prelungit în luna martie, timp de un an, plafonarea prețurilor la energie. Ordonanţa de Urgenţă a fost aprobată de Guvern pe 18 martie, iar noile măsuri sunt valabile în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

Plafonarea prețurilor la energie electrică pentru clienții casnici se face în funcție de cantitatea consumată în 2021, astfel:

  • maximum 0,68 de lei/kWh, TVA inclusă, pentru românii care au avut în 2021 un consum lunar sub 100 KWh
  • maximum 0,8 lei/kWh, TVA inclusă, pentru românii care au avut în 2021 un consum lunar între 100 kWh și 300 kWh inclusiv
  • maximum 1 leu/kWh, TVA inclusă, pentru clienții noncasnici.

La gaze nu mai există un plafon în funcție de consum, iar prețurile sunt următoarele:

  • maximum 0,31 de lei/kWh, cu TVA inclusă, pentru populație
  • maximum 0,37 de lei/kWh, cu TVA inclusă, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze în 2021, la locul de consum, a fost de cel mult 50.000 mWh.

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News