”Indiferent de argumentele aduse atât în şedinţă cât şi în spaţiul public, eu am ridicat aceasta problemă colegilor mei – să ne gândim serios în perioada următoare dacă această lege a graţierii mai este oportună. Pentru că, din păcate, s-a plecat în elaborarea acestei legi de la problemele din penitenciare şi de la condiţiile de detenţie din România şi eventual se încearcă să se rezolve alte probleme pe care le are sistemul de justiţie şi despre care se vorbeşte de luni de zile, poate de ani de zile în România”, a spus Liviu Dragnea, la Palatul Parlamentului.
Dragnea a continuat: ”În aceste condiţii, trebuie să ne gândim serios dacă această lege mai este oportună”.
Președintele PSD a menționat că lansează un ultim apel la Guvern, la Ministerul Justiţiei, să le prezinte într-un termen rezonabil dacă legea graţierii şi alte măsuri sau propuneri pe care le-au anunţat ca şi proiecte legislative pot rezolva problema din penitenciare.
”Doar această lege nu rezolvă problema care a generat”, a completat Dragnea.
O discuție pe legea grațierii urmează să aibă loc în coaliția de guvernare, mai spune Liviu Dragnea.
”O să ne gândim zilele astea, chiar contează foarte puţin ce se va întâmpla în Senat. Până la sfârşitul săptămânii o sa ne gândim împreună cu câţiva colegi şi luni o să avem o întâlnire şi cu colegii din ALDE şi cu domnul Tăriceanu să stabilim care este procedura. Ieri, de exemplu – sunt foarte supărat că ieri nu s-a întrunit cvorumul la şedinţa comună. Ieri şi aseară am sunat personal fiecare senator ca să mă asigur că va fi prezent joi şi de aici înainte o să mă implic personal atât în activitatea comisiilor de specialitate, cât şi în modul în care se realizează prezenţa atât la comisii cât şi la plen, şi la Senat, şi la Cameră. Probabil că la Senat vom avea doar două prezenţe, i-am scăpat, sunt deja plecaţi din ţară şi le este greu să se întoarcă până mâine. Unii care au avut bilete luate le-au anulat şi o să fie prezenţi”, a declarat liderul PSD la finalul Comitetului Executiv al partidului.
Proiectul legii grațierii colective a fost retrimis, luni, prin votul plenului, la comisia juridică, la cererea ALDE. Proiectul a primit de dimineață un raport de admitere cu amendamente în comisie. În urma dezbaterilor din comisie, senatorii au elaborat mai multe amendamente privind condițiile de grațiere și faptele grațiate. PSD și ALDE nu sunt de acord cu forma finală și vor adoptarea variantei inițiale a legii, depusă de Executiv.
Amendamentele adoptate de comisia juridică se referă la graţierea pedepselor de până în trei ani, precum și scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani și înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate. Se graţiază integral și pedepsele persoanelor care au împlinit 70 de ani.
Comisia juridică a stabilit excepțiile de la grațiere: infracțiunile contra vieții, contra justiției și traficul de persoane, infracțiuni contra integrității corporale sau sănătății, lipsirea de libertate în mod ilegal.
Senatorii juriști au inclus Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil printre legile speciale ale căror infracțiuni sunt exceptate de la grațiere.