„Deczia Curții era previzibilă. Dup decizia 45 (din 2018 – n.r.), când Curtea a spus foare clar că președintele României nu are, potrivit Constituției, atribuții referitoare la procurori, președintele trebuia să ia act de acest lucru și să aibă o altă atitudine atunci când ministrul Justiției i-a trimis o cerere de revocare. Președintele nu are niciun fel de instrument legal de a verifica dacă un procuror este sau nu adecvat pentru o funcție de conducere”, a declarat Robert Cazanciuc.
Fostul ministru al Justiției a subliniat faptul că președintele nu a emis un decret prin care să respingă cererea de revocare a şefei DNA, ca atare, decizia lui Klaus Iohannis a fost una politică.
Mai mult, Robert Cazanciuc nu crede că şeful statului va refuza, din nou, revocarea Laurei Codruţa Kovesi.
”Nu cred că se pune problema ca președintele să nu respecte o decizie a CCR, pentru că atunci nu poți să pretinzi supușilor tăi constituționali să facă altfel. Președintele nu are de ales, dar poate nu se ajunge acolo, poate intervine un gest de onoare și președintele României nu este pus în această situație”, a adăugat el.
Curtea Constituţională a admis sesizarea făcută de premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituţională, pe motiv că refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca pe şefa DNA a dus la un conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României. Ca atare, CCR îl obligă acum pe şeful statului să semneze un decret prin care să o revoce la Laura Codruţa Kovesi.