„PSD solicită Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul aplicat în Polonia. Totodată, PSD consideră că România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina și să asigure tranzitul cerealelor din această țară către state terțe din Uniunea Europeană și către rutele comerciale din Marea Neagră”, au transmis social-democrații, marți, 11 aprilie, într-un comunicat.
Partidul condus de Marcel Ciolacu s-a referit la măsura adoptată recent de Polonia, care a anunțat pe 7 aprilie, prin noul ministru al Agriculturii, Robert Telus, că importurile de cereale ucrainene vor fi oprite temporar pentru a atenua impactul asupra preţurilor. Telus preluase funcţia după ce predecesorul său, Henryk Kowalczyk, și-a dat demisia ca urmare a protestelor fermierilor polonezi.
Totodată, PSD consideră că problemele fermierilor români, apărute „ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene”, trebuie să fie rezolvate prin „dialog diplomatic constructiv” între România și Ucraina.
„Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanților MAE în cadrul discuțiilor diplomatice cu partea ucraineană”, spun social-democrații.
Aceștia au propus și ca România să ceară la UE ca taxele vamale pentru produsele ucrainene să fie aplicate diferențiat la nivelul Uniunii.
„Astfel, statele membre ale UE care își asigură consumul intern din producția proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu își pot acoperi necesarul de consum din producția proprie. O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât și pentru fermierii din statele membre ale UE”, susține PSD.
De unde a plecat scandalul
Comisia Europeană a anunţat pe 20 martie că va apela la o rezervă de criză în valoare totală de 56,3 milioane euro pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, ca să compenseze pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale din Ucraina.
Astfel, instituția condusă de Ursula von der Leyen a alocat 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 milioane de euro pentru Bulgaria și restul de numai 10,05 milioane de euro pentru România.
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat suma alocată de Comisia Europeană pentru sprijinirea fermierilor români și a adăugat că i se pare „foarte ciudat” că nu s-au negociat sumele acordate statelor membre, ci doar s-au folosit formule de calcul.
În aceste condiții, statul român va suporta de la buget alte 10 milioane de euro, adică va dubla suma oferită de Comisia Europeană.
La finalul lunii martie, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a susținut că instituția condusă de von der Leyen pregătește un nou pachet de despăgubiri pentru fermierii afectați de importurile din Ucraina, în valoare totală de 75 de milioane de euro.
Fermierii din România au protestat pe 7 aprilie față de soluţia găsită de Comisia Europeană, după eliminarea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina