Potrivit PSD, o astfel de măsură este necesară deoarece compensările primite din partea Comisiei Europene, adică 10 milioane de euro, nu pot acoperi valoarea totală a pierderilor suferite de fermierii români.
În comunicat, PSD mai spune și că „România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această țară, către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră”.
În acest moment, Slovacia, Polonia și Ungaria au interzis importul de cereale din Ucraina, iar Bulgaria ia în calcul o decizie similară.
De unde a plecat scandalul cerealelor ucrainene
Comisia Europeană a anunţat pe 20 martie că va apela la o rezervă de criză în valoare totală de 56,3 milioane euro pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, ca să compenseze pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale din Ucraina.
Astfel, instituția condusă de Ursula von der Leyen a alocat 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 milioane de euro pentru Bulgaria și restul, de numai 10,05 milioane de euro, pentru România.
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat suma și a adăugat că i se pare „foarte ciudat” că nu s-au negociat sumele acordate statelor membre, ci doar s-au folosit formule de calcul. În aceste condiții, statul român va suporta de la buget alte 10 milioane de euro, adică va dubla suma oferită de Comisia Europeană.
Fermierii din România au protestat pe 7 aprilie față de soluţia găsită de Comisia Europeană, după eliminarea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina, acuzând că ei nu pot face față prețurilor de dumping și că astfel vor da faliment.
Pe 14 aprilie, miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au convenit să acționeze „unitar” în privința cerealelor din Ucraina, dar fără să vină cu o soluție concretă.
Pe 17 aprilie, ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea, a explicat la Digi24 că „trebuie să căutăm soluții juridice” pentru a evita o procedură de infringement care poate costa România, precizând că deja „Comisia Europeană critică și spune că e inadmisibilă poziția unilaterală”.
ED1953 • 19.04.2023, 09:18
De fapt daca s-ar fi facut doar niste analize de laborator la marfurile agro-alimentare din Ucraina nu s-ar fi permis livrarea lor pe piata interna a RO.Ce am fi constatat - Cesiu radioactiv prezent ( urme de la Cernibal), metale grele prezente ( ingrasaminte + pesticide interzise in UE ), mucegaiuri prezente,etc,marfa modificata genetic la unele sortimente ( interzis in UE ).Vrea insa cineva sa " vada " aceste lucruri ? NU ! De ce - pai ca este foarte ieftina si procesatorii obtin un profit foarte mare ( nu doar in RO ci in tot UE).Cei ce lucram in industria alimentara internationala cunoastem de muuult aceste lucruri.Pofta buna !
CRH_RO • 18.04.2023, 16:36
Prin natura profesiei lor, stimatii , distinsii , extraordinarii nostrii politicieni pe care ii iubim atat de mult pentru ca ne fac viata mai buna, probabil au fost informati din timp de miscarile pe care le vor face alti actori implicati in proces. Ei insa sunt extraordinari si abia acum pun in discutie acest lucru, deoarece ei sunt extraordinari si stiu ei mai bine si ii iubim mult pentru asta.
seaman651 • 18.04.2023, 15:16
Cand vor intelege politicienii lu' peste ca cerealele ucrainiene trebuiea doar sa tranziteze teritoriile statelor UE, in drumul lor catre Africa? Ce vor acum? Sa ascunda faptul ca au stiut de importurile ilegale si n-au facut nimic, pentru ca au avut ceva de castigat din asta.