Potrivit PSD, o astfel de măsură este necesară deoarece compensările primite din partea Comisiei Europene, adică 10 milioane de euro, nu pot acoperi valoarea totală a pierderilor suferite de fermierii români.

În comunicat, PSD mai spune și că „România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această țară, către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră”.

În acest moment, Slovacia, Polonia și Ungaria au interzis importul de cereale din Ucraina, iar Bulgaria ia în calcul o decizie similară.

De unde a plecat scandalul cerealelor ucrainene

Comisia Europeană a anunţat pe 20 martie că va apela la o rezervă de criză în valoare totală de 56,3 milioane euro pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, ca să compenseze pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale din Ucraina.

Astfel, instituția condusă de Ursula von der Leyen a alocat 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 milioane de euro pentru Bulgaria și restul, de numai 10,05 milioane de euro, pentru România.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat suma și a adăugat că i se pare „foarte ciudat” că nu s-au negociat sumele acordate statelor membre, ci doar s-au folosit formule de calcul. În aceste condiții, statul român va suporta de la buget alte 10 milioane de euro, adică va dubla suma oferită de Comisia Europeană.

Fermierii din România au protestat pe 7 aprilie față de soluţia găsită de Comisia Europeană, după eliminarea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina, acuzând că ei nu pot face față prețurilor de dumping și că astfel vor da faliment.

Pe 14 aprilie, miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au convenit să acționeze „unitar” în privința cerealelor din Ucraina, dar fără să vină cu o soluție concretă.

Pe 17 aprilie, ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea, a explicat la Digi24 că „trebuie să căutăm soluții juridice” pentru a evita o procedură de infringement care poate costa România, precizând că deja „Comisia Europeană critică și spune că e inadmisibilă poziția unilaterală”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News