„Din punctul meu de vedere, peneliștii pot fi slugile lui Johannis, dacă asta își doresc, însă Parlamentul României nu trebuie să ajungă să legifereze în interesul unei singure persoane, fie aceasta chiar și președintele în funcție”, a transmis Florian Bodog pe Facebook.

Fost ministru PSD al sănătății în guvernele Grindeanu și Tudose, Bodog a adăugat că „nu aș putea să votez nici acum un proiect de lege care i se face cu dedicație” lui Klaus Iohannis: „Nu putem accepta ca aroganța și indiferența unui președinte să fie răsplătite prin votul nostru cu un mandat de senator”.

Fostul preşedinte PSD al Camerei Deputaţilor, Alfred Smonis, preşedintele ales al Consiliului Judeţean Timiş, a declarat și el, tot pe Facebook, că Nicolae Ciucă şi PNL vor „să dea foc ţării” pentru că „PSD nu vrea să îi dea un loc de muncă lui Iohannis”.

Simonis a spus despre Ciucă faptul că „şi pe front, şi când a primit de la Iohannis o misiune grea, face ce ştie: se retrage în cazarmă”.

„Cum sună asta?! Să rupi coaliţia de guvernare pentru că PSD nu vrea să voteze o lege pentru un singur om este complet absurd. Dar asta demonstrează încă o dată care au fost, de fapt, priorităţile PNL şi ale ostaşului Ciucă dintotdeauna: scaunul lui Iohannis. Nu inundaţiile, nu investiţiile, nu nivelul de trai. Doar să îi meargă cartea de muncă lui Iohannis şi după terminarea mandatului”, a mai transmis Alfred Simonis.

PNL a vrut să dea o lege pentru Iohannis, Ciolacu nu a fost de acord

PNL a depus săptămâna trecută în Parlament un amendament de modificare a legii, astfel încât șeful statului să poată deveni parlamentar, după ce îi expiră mandatul, dacă își va dori acest lucru. Practic, potrivit modificării legii cerute de PNL, Iohannis nu va trebui să demisioneze din funcție înaintea alegerilor parlamentare din 1 decembrie.

Dar președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a explicat luni, 23 septembrie, într-o discuție cu jurnaliștii, că, din punctul său de vedere, nu este normal să fie dată o lege cu dedicație pentru șeful statului: „Nu îl susțin pentru că nu cred că este o urgență și nu cred că este corect să facem o lege pentru un singur om. Este însă corect să aibă dreptul să candideze și să fie ales”.

La scurt timp, membrii Biroului Permanent Naţional al PSD au decis să nu voteze proiectul de modificare a legii propus de PNL.

Apoi, PNL a anunțat oficial că nu va mai pune pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului dezbaterea amendamentului până când nu va primi un răspuns din partea Biroului Electoral Central. Partidul condus de Nicolae Ciucă, președinte al Senatului, a sesizat BEC în urma deciziei Consiliului Legislativ, care a avizat propunerea PNL, dar cu „observaţii şi propuneri”.

Alegerile parlamentare vor fi pe 1 decembrie, iar mandatul președintelui Iohannis expiră pe 21 decembri

Ciucă s-a supărat pentru că Ciolacu nu a acceptat cerința pentru Iohannis

Surse liberale au declarat pentru Libertatea marți, 24 septembrie, că președintele PNL, Nicolae Ciucă, nu mai vrea să vină la ședințele de coaliție cu PSD decât dacă vor fi subiecte care ţin exclusiv de activitatea Guvernului, iar coaliția PSD-PNL este improbabilă după alegeri.

Totul a plecat de la faptul că președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a promis inițial că sprijină demersul liberalilor privind candidatura președintelui Klaus Iohannis la parlamentare, dar apoi șeful PSD s-a răzgândit, susțin sursele citate.

„Nicolae Ciucă nu va mai merge la ședințele de coaliție pe chestiuni politice, nu mai are ce să discute despre aceste aspecte. Doar pe chestiuni guvernamentale, dacă va fi cazul. Nu vrea să mai discute cu Ciolacu după ce a făcut”, au precizat sursele din PNL.

Acestea susțin că Nicolae Ciucă s-a supărat și pentru că Marcel Ciolacu nu l-a mai sunat după ce PSD a decis oficial că nu sprijină demersul PNL privind candidatura lui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu sunt candidați la alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 24 noiembrie (primul tur) și 8 decembrie (turul al doilea).

Urmărește-ne pe Google News