PSD a reușit, luni, o nouă premieră în politica românească, și anume să își schimbe într-un an de guvernare deja doi premieri, care au stat la Palatul Victoria, fiecare, câteva șase luni. 

Printre numele vehiculate zilele trecute ca variante de premier PSD sunt fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor sau fostl vicepremier Paul Stănescu. Decizia se va lua însă în Comitetul Executiv Național, marți, la sediul central al PSD.

Potrivit Constituției, președintele are prerogativa exclusivă a nominalizării premierului, în urma consultării partidelor. Astfel, este posibilă și varianta unui refuz din partea șefului statului. Asta cu atât mai mult cu cât Klaus Iohannis a anunțat, la sfârșitul anului trecut, că se va gândi serios dacă va mai nominaliza un premier PSD, dacă își schimbă din nou premierul. Ceea ce s-a întâmplat luni.

Citește și: Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat luni seară că se poate ajunge și la suspendarea președintelui Klaus Iohannis, dacă șeful statului refuză o nominalizare a PSD pentru funcția de premier. 

„Am decis ca mâine, de la ora 11,00, colegii să revină în CExN, pentru a avea loc o discuţie deschisă, transparentă, şi lungă – dacă e nevoie, pentru a se discuta propuneri pentru funcţia de prim-ministru, în aşa fel încât după această discuţie să avem cât mai puţine motive să ne temem că vom mai ajunge a treia oară în situaţia în care am ajuns astăzi”, a declarat Dragnea, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD, după ce la finalul şedinţei CExN s-a supus la vot propunerea ca primul ministru Mihai Tudose să demisioneze.

Președintele PSD a mai arătat că își va asuma votul pe care îl vor da colegii, după ce vor discuta mai multe propuneri.

”I-am încurajat să se gândească bine în noaptea asta, singuri sau să se consulte între ei, şi mâine le-am spus că stăm aici, la CExN, până iese fumul alb pe coş”, a declarat Dragnea luni seara, într-o conferinţă de presă la sediul PSD.

Vor fi mai multe variante în discuţie, mai ales dacă viitorul candidat „poate rezista la manipulări, la minciunile de care a fost înconjurat Mihai Tudose şi probabil şi Sorin Grindeanu”, a mai spus Dragnea.

„Fiecare variantă va trebui să fie întoarsă pe toate părţile, fiecare să spună ce ştie, fiecare să spună dacă în viziunea lui există vreun risc la vreun coleg care acum e în regulă şi dacă ajunge în acea funcţie poate rezista la manipulări, la presiuni, la minciunile de care a fost înconjurat Mihai Tudose şi probabil Sorin Grindeanu. Astea toate trebuie discutate, pentru că, poate, eu cunosc un om parţial, poate altcineva îl cunoaşte mai bine şi invers. Şi cred că mâine va fi o discuţie foarte serioasă”, a mai arătat Liviu Dragnea, opinând că nu ar trebui schimbată structura guvernului.

Dragnea spune că PSD este pregătit oricând de alegeri, dar că președintele Klaus Iohannis nu vrea să se ajungă la alegeri anticipate, astfel că va accepta propunerea venită din partea coaliției. Opoziția, însă, vorbește deja despre declanșarea alegerilor anticipate, pentru ca PSD să nu mai exercite guvernarea în România.

Președintele primește marți demisia premierului Mihai Tudose; Paul Stănescu, interimar

Până când social-democrații vor decide cine va fi noul premier propus, adresa oficială cu demisia premierului Mihai Tudose va ajunge marţi la Administraţia Prezidenţială, a informat luni seara Guvernul într-un comunicat.

„Premierul Mihai Tudose şi-a înaintat în această seară demisia din funcţie, urmând ca, potrivit legii de organizare şi funcţionare a Guvernului, să fie transmisă Administraţiei Prezidenţiale, în cursul zilei de mâine, o adresă oficială în acest sens”, se arată în comunicatul Executivului.

Preşedintele Klaus Iohannis va emite decretul de vacantare a postului de premier. Asta înseamnă că premierul Japoniei, care vine marți în România, într-o vizită oficială, va fi primit la Palatul Victoria de premierul interimar, Paul Stănescu.

„Conform procedurilor, preşedintele României, Klaus Iohannis, va lua act de demisia din funcţie a prim-ministrului Mihai Tudose şi va emite decretul de vacantare a postului, precum şi decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern. Ambele decrete prezidenţiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial”, se mai arată în comunicat.

Cioloș: România nu îşi poate permite încă un guvern „creat din criza morală în care colcăie coaliţia PSD-ALDE”. Este nevoie de o alternativă

Fostul premier Dacian Cioloş consideră că PSD şi ALDE „nu sunt în stare să îşi asume responsabil guvernarea” şi „vor duce ţara de râpă”, precizând că este nevoie „de o alternativă” construită cu toţi cei care au arătat îngrijorare pentru felul în care a fost condusă România în ultimul an.

„Un an şi unsprezece zile de guvernare PSD-ALDE: doi premieri au fost maziliţi în bătălii de partid, două guverne au fost decapitate de ambiţii politice meschine. Nu cred că există precedent în România ca un partid cu o majoritate confortabilă în Parlament să-şi decapiteze două guverne într-un an”, a scris Cioloş, luni seară, pe Facebook.

El subliniază că România nu îşi poate permite încă un guvern „creat din criza morală în care colcăie coaliţia PSD-ALDE”.

„Este nevoie de o alternativă. O alternativă care trebuie construită cu toţi cei care au arătat îngrijorare pentru felul în care e condusa ţara de un an încoace şi care acum sunt aşteptaţi să gândească soluţii. Dacă vor fi alegeri anticipate, ne asumăm să fim parte a acestei soluţii”, conchide fostul premier.

Citește și: O nouă zi liberă pentru elevi, înainte de vacanța intersemestrială. Când va fi

 
 

Urmărește-ne pe Google News