UPDATE ora 16.40 Liderul PSD Liviu Dragnea a prezentat, după ședința PSD, motivele pentru care Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb au primit susţinerea partidului. În plus, Dragnea spune că trebuie analizat dacă există elemente ale unui posibil conflict constituţional în ancheta derulată de DNA în cazurile Sevil Shhaideh – Rovana Plumb.

„Fără niciun fel de excepţie, toţi colegii din BPN şi domnul Călin Popescu-Tăriceanu le-au cerut ferm să nu demisioneze, enunţând mai multe motive, care i-a determinat pe fiecare să le ceară lucrul ăsta. S-a discutat mult despre poziţiile în care se află cele două colege, şi anume Dezvoltare Regională, Fonduri Europene – două poziţii cheie în Guvern, obiective asumate foarte serioase şi strategice pentru statul român atât în ceea ce priveşte modelul de absorbţie pentru fondurile europene din acest an, cât şi programele de dezvoltare care sunt în derulare. Şi am cerut că nu uite că este obligaţia asumată de fiecare membru al Guvernului ca programul de guvernare să fie pus în practică”, a declarat Dragnea la finalul BPN al PSD.

Despre acuzațiile DNA, Dragnea a spus că este vorba de un transfer al unui imobil-teren din domeniul public al statului la un domeniu public al unei autorităţi locale, aşa cum sunt sute de exemple în România şi vor mai fi.

”S-au transferat poligoane, terenuri, imobile de la MApN, terenuri, imobile de la alte ministere care zăceau şi care au fost preluate de autorităţile locale şi în cea mai mare parte dintre cazuri acolo au apărut dezvoltări care în continuare aduc beneficii pentru comunităţile locale respective. Un astfel de precedent este extrem de periculos din mai multe motive”, a spus liderul PSD.

El a menționat că ”mulţi colegi au spus că nu poate fi acceptată şi este periculoasă această abordare – că se pune problema unui prejudiciu adus statului când un astfel de transfer pleacă din public în public”.

”Asta ar însemna că toate transferurile care au avut loc până acum reprezintă un prejudiciu adus statului român”, a mai arătat Liviu Dragnea.

 

UPDATE ora 14.20. Ion Munteanu, liderul deputaților PSD, a declarat că cele două membre ale Cabinetului Grindeanu au spus ca sunt nevinovate și că nu au făcut nimic ilegal.

Totodată, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că toată această acțiune împotriva lui Sevil Shhaideh și Rovana Plumb nu este nimic altceva decât ”o acțiune politică din partea DNA”

UPDATE ora 14.00 Conducerea PSD ia în calcul sesizarea Curții Constituționale, în cazul anchetei DNA privind tracerea Lacului Belina în administrarea Consiliului Județean Teleorman, au precizat pentru Libertatea surse social-democrate. Pe de altă parte, sunt voci din Guvern care ar prefera ca Sevil Shhaideh să se retragă din funcția de ministru al Dezvoltării și vicepremier, pentru a nu afecta credibilitatea Executivului.

Ședința conducerii PSD continuă la sediul central al partidului, de două ore, liderii partidului discutând strategia de urmat în privința solicitărilor DNA.

UPDATE ora 11.50 Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose au ajuns, luni, la sediul central al PSD, la aproximativ o oră față de ora stabilită pentru începutul ședinței conducerii partidului. La discuții ar urma să participe și liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Cei trei au avut o discuție la sediul ALDE, despre decizia pe care coaliția de guvernare urmează să o ia în privința cererii DNA de ridicare a imunității ministrului Rovana Plumb, și începerea urmăririi penale pe numele vicepremierului Sevil Shhaideh.

Ședințaa a avut loc la sediul ALDE, doar cu cei doi lideri, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu și premierul Mihai Tudose. Ceilalți social-democrați au așteptat venirea președintelui partidului, la sediul central pentru a începe ședința Biroului Permanent Național.

UPDATE 25 septembrie, ora 11.00 Ședința conducerii PSD are loc la sediul central al partidului din Aleea Kiseleff. Mai mulți lideri PSD care au ajuns la sediu au anunțat că cele două doamne din Guvernul Tudose nu trebuie să își dea demisia, că vor fi susținute de coaliție și că n acest moment are loc un atac al ”statului paralel” împotriva Puterii.

Stănescu: Dosarul DNA „e o făcătură”, le voi cere Rovanei Plumb și lui Sevil Shhaideh să nu demisioneze

Senatorul PSD Paul Stănescu, liderul organizaţiei judeţene Olt, a declarat, înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, că le va ruga pe Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh să nu-şi dea demisiile din funcţii, deoarece dosarul DNA „e o făcătură”.

„Eu le voi cere să nu-şi dea demisia. Am spus de la început. Pentru că e o făcătură. Le voi ruga pe cele două doamne, colegele mele, să nu-şi dea demisia. Am stat şi eu de vorbă cu oameni care se pricep, cu specialişti, şi e o făcătură. (…) E o aberaţie. Este o făcătură marca Portocală, Zdreanţă, cine vreţi. O făcătură. Ar trebui să fim toţi numai în puşcărie, toţi preşedinţii de consilii judeţene numai în puşcărie, toţi miniştrii în puşcărie, prim-ministrul în puşcărie pentru că discutăm bde chestiuni de oportunitate. Ori nimeni din lumea asta, nu există aşa ceva, să te aresteze la oportunitate. Cei aleşi decid oportunitatea”, a declarat Paul Stănescu.

Nicolae Bădălău, președintele executiv al PSD, a spus, într-un interviu pentru RFI, că Shhaideh și Plumb sunt „doi miniştri foarte buni, cu experienţă vastă”. Acesta a mai spus că, luni, va fi o ședință a Biroului Permanent al PSD, în cadrul căreia se va discuta cazurile celor doi miniștri.

„Aşa cum le cunosc eu şi pe doamna ministru Plumb şi pe doamna vicepremier Shhaideh, sunt nişte miniştri extrem de serioşi, cu putere de muncă şi care au făcut extrem de multe lucruri bune. Asta este şi cauza pentru care mă miră această acţiune, am rămas total surprins fiind unul dintre miniştrii cei mai buni ai Cabinetului, deci cu o experienţă îndelungată. Nu uitaţi că doamna Plumb e la al treilea mandat de ministru, dacă nu mă înşel, doamna Shhaideh la al doilea mandat, secretar de stat, ministru în Guvernul Grindeanu, ministru în Guvernul Tudose, deci cu o experienţă vastă. Asta e şi cauza pentru care am îndoieli vizavi de un act administrativ, pentru că am înţeles că despre asta e vorba, că ar fi făcut greşeli pe un act administrativ”, a mai spus Bădălău.

Codrin Ștefănescu: Voi cere revocarea din funcție a ministrului Justiției, la CEx-ul de la Sucevița, din acest week-end

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a anunţat, la rândul lui, că va solicita, vineri, în Comitetul Executiv Naţional al partidului, revocarea din funcţie a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, din cauza lipsei de reacţie a ministrului Justiţiei faţă de „abuzurile Direcţiei Naţionale Anticorupţie”.

„Este prea de tot ce se întâmplă şi avem un ministru care nu intervine cu nimic din punct de vedere legal”, a afirmat Codrin Ştefănescu, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PSD. Potrivit secretarului general adjunct al PSD, Tudorel Toader ar fi trebuit să îl revoce de mai mult timp din funcţie şi pe procurorul general Augustin Lazăr.

Liviu Dragnea a anunțat deja cum va vota în cazul ridicării imunității Rovanei Plumb.

”Voi vota împotrivă, împotriva ridicării imunităţii parlamentare, pentru că, după părerea mea, am am spus mai devreme, este o ficţiune, este un atac serios la Guvern. Repet, sunt doi miniştri importanţi pentru această ţară, fonduri europene, Rovana Plumb, dezvoltare regională, administraţie, Sevil Shhaideh. Sunt doi miniştri foarte importanţi, peste o săptămână ce facem, mai ia doi nu ? După aia, doi şi încă doi şi ne trezim că DNA-ul face Guvernul. Eu voi vota împotrivă, vă spun de acum, să ţipe toţi, şi ambasadele să ţipe, am dreptul ăsta constituţional să votez aşa cum cred eu şi-l voi exercita”, a declarat Dragnea, în urmă cu o zi, la Antena 3.

Vineri, în aceeași zi în care Sevil Shhaideh a fost chemată la DNA, iar procurorii anticorupție au cerut aviz pentru încerperea urmăririi penale a Rovanei PlumbCodrin Ștefănescu a spus că „suntem (membrii PSD – n.r.) pur şi simplu stupefiaţi”. Secretarul general adjunct al partidului crede că George Maior, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi și Victor Ponta urmăresc eliminarea lui Liviu Dragnea „utilizând ultimele resursele pe care le mai au în sistem”.

Negoiță: Într-un fel sau altul, nu vedeţi că toţi avem dosare penale? Ce facem, ne dăm demisia toţi?

„Eu cred că ne dorim o societate normală. O societate normală înseamnă exact ce scrie în Constituţie, adică prezumţia de nevinovăţie. Şi până la urmă, într-un fel sau altul, nu vedeţi că toţi avem dosare penale? Ce facem, ne dăm demisia toţi?”, a declarat și primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, la intrarea în sediul PSD.

Social democratul a mai spus că „dacă e aşa, înseamnă că facem dosare celor puţini care au rămas fără şi plecăm cu toţii. Ieşim din ţară, nu?”


Sevil Shhaideh este acuzată de procurorii DNA de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate că în calitatea sa de secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), ar fi comis abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În același dosar, anunță procurorii DNA, rezultă bănuiala rezonabilă că Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cu intenție, a ajutat la săvârșirea faptei penale reținute în sarcina lui Sevil Shhaideh.

Mai precis procurorii DNA arată că Plumb „a inițiat și promovat H.G. 858/2013 în decurs de 17 ore, în perioada 5 noiembrie 2013 – 6 noiembrie 2013, cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”.

Prin efectele acestei hotărâri de guvern s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a trecerii Insulei Belina și a Brațului Pavel, prin proiectul de hotărâre de guvern ce va purta nr. 943/2013, contrar aspectelor semnalate în repetate rânduri de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției cu privire la forța juridică a actului normativ.

Potrivit acestor informații rezultă că ministrul Rovana Plumb are calitatea de făptuitor în acest dosar, informațiile și probele adunate de către procurorii DNA, conducând către posibila implicare a acesteia în faptele cercetate.

Citește mai departe: DNA în dosarul Belina: Trebuia să pară, în urma faptelor, că insula Belina și Brațul Pavel nu aparțin de Dunăre


VIDEO/ Cum arată insula Belina, micul paradis din Teleorman pentru care este urmărită penal Sevil Shhaideh

 
 

Urmărește-ne pe Google News