La începutul lunii mai, deputații juriști adoptaseră, la începutul lunii mai, un amendamentul care prevedea că preşedintele Consiliului Concurenţei trebuie să fi îndeplinit funcţii de conducere cu largi responsabilităţi pentru o perioadă de cel puţin 15 ani.
Comisia juridică a rediscutat miercuri, într-o şedinţă care nu a fost anunţată public, modificarea la proiectul de lege și a renunţat la criteriul de vechime în funcţii de conducere pentru preşedintele Consiliului Concurenţei, care dă ocazia ca în această funcție să vină o persoană fără experiență în domeniu.
Potrivit amendamentului respins, „preşedintele trebuie să fi îndeplinit funcţii de conducere cu largi responsabilităţi pentru o perioadă de cel puţin 15 ani, în care a făcut dovada înaltei sale competenţe profesionale şi manageriale”.
Deputatul PNL Gabriel Andonache, membru al Comisiei, a spus că „Dumnezeu le-a dat minte” şi au renunţat la modificările care erau neconstituţionale.
”Noi ne vom menţine votul împotriva acestor reglementări, pentru că în continuare considerăm că modificările alterează buna funcţionare a Consiliului Concurenţei, deoarece practic se centralizează întreaga activitate de la plenul Consiliului Concurenţei în mâna unui singur om. Or, din punctul nostru de vedere, cea mai corectă modalitate de funcţionare a Consiliului Concurenţei este ca deciziile să se ia în continuare în plenul Consiliului”, a declarat la finalul şedinţei deputatul PNL Gabriel Andronache.
După scoaterea președintelui din procedura numirii șefului ANCOM, Consiliul Concurenței este o altă instituție unde șeful statului ar putea fi eliminat din această procedură.
PSD vrea ca șeful Consiliului Concurenței să fie numit de Parlament. ”Vă place, nu vă place, Legislativul este organul reprezentativ suprem al poporului”, a comentat președintele comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, de la PSD.