„Proiectul elaborat de Guvern este un dezastru, o sumă de încălcări repetate ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, a spus Cazanciuc.

Preşedintele interimar al Sentatului a explicat că, în proiect, carantina, izolarea unei persoane, trebuie făcute „în baza unor dovezi clare, ştiinţifice, de boală”.

În proiectul lui Orban nu există nicio garanţie că românii nu vor fi luaţi de pe stradă pentru un simplu strănut”, a spus Cazanciuc.

El a mai spus că modul în care se pune în practică această carantină şi izolare face diferenţa între un regim democratic şi unul dictatorial”, a mai declarat Cazanciuc.

Robert Cazanciuc a mai argumentat că în lege nu este precizată perioada măsurilor, iar în cazul confiscării şi distrugerii bunurilor unor persoane izolate sau carantinate nu sunt prezentate garanţii.

De asemenea, în privinţa contestării restrângerii de drepturi, Cazanciuc a precizat că CCR a stipulat că trebuie să existe reglementată detaliat procedura pentru luarea măsurii şi contestarea măsurii.

Potrivit acestuia, Comisia juridică a Senatului se va întruni din nou luni, pentru a relua dezbaterile pe proiectul de lege.

„Când vom fi convinşi că legea corespunde nevoii românilor, o să votăm această lege, că o să votăm luni, că o să votăm marţi, miercuri o să vedem în funcţie de cum vor fi dezbaterile în comisie”, a adăugat social-democratul.

POtrivit lui Cazanciuc, până luni, Guvernul trebuie să prezinte o fundamentare din practica europeană privind internarea obligatorie şi detaşarea obligatorie a medicilor.

„Am rugat Guvernul ca până luni să ne ofere o fundamentare din practica europeană, cum se întâmplă în Germania, în Austria, în Spania, în Italia, pe internarea obligatorie şi pe detaşarea obligatorie a medicilor. De asemenea, am cerut Ministerului Justiţiei să avizeze acest proiect pentru a arăta foarte clar dacă actul normativ corespunde legii fundamentale din România şi practicii CEDO în această materie”, a spus el.

Senatul a cerut şi un aviz şi de la CSM, Cazanciuc arătând că, pentru a respecta decizia CCR, este nevoie de o procedură detaliată de contestare la un judecător.

 
 

Urmărește-ne pe Google News