Purtătorul de cuvânt al PSD a declarat că votul exprimat, miercuri, de majoritatea PSD-ALDE din Camera Deputaților, prin care a fost respins proiectul de lege privind construcția a 554 de creșe a fost motivat de faptul că Guvernul României a aprobat deja o finanțare mult mai amplă pentru realizarea unor obiective similare.
”Astfel, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a, aprobat prin Ordonanța de Urgență nr. 6/2017, s-au alocat fonduri pentru construcția a 2.500 de creșe și grădinițe, la nivelul întregii țări. Conform OUG 6/2017, art. III, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se instituie etapa a II-a a Programului naţional de dezvoltare locală, (…), în cadrul căreia se va asigura finanţarea a 9.500 obiective de investiţii noi introduse în program, (…), din care 2.500 de creşe şi grădiniţe şi 2.000 de unităţi de învăţământ preuniversitar care necesită efectuarea de lucrări de realizare/extindere/reabilitare/ modernizare/dotare în vederea obţinerii autorizaţiilor de funcţionare şi pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului educaţional, pentru care se asigură finanţarea multianuală, conform prevederilor legale, până la finalizarea acestora”, spun cei de la PSD.
Spre deosebire de cele 2.500 de creșe și grădinițe aprobate deja prin PNDL II, proiectul de lege respins miercuri de Camera Deputaților prevedea construcția a doar 554 de creșe, care ar fi fost repartizate exclusiv în orașele cu peste 10.000 de locuitori, ceea ce ar fi constituit un dezavantaj pentru celelalte categorii de localități, mai explică purtătorul de cuvânt al PSD.
Nu în ultimul rând, unul din obiectivele instituirii PNDL a fost ca toate proiectele de dezvoltare locală să fie coordonate în mod unitar și coerent de către o singură autoritate publică, respectiv prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, astfel încât să se elimine suprapunerile din programele existente anterior, care își propuneau să finanțeze obiective asemănătoare sau fără a ține seama de investițiile derulate de către alte ministere sau autorități publice.
Proiectul de lege care prevedea crearea a 500 de creșe la nivel național a fost respins, miercuri, de deputați. PSD nu a mai susținut inițiativa, deși anul trecut parlamentarii de la toate partidele adoptau în Senat Programul Național ”Creșe pentru copiii României”, cu un vot majoritar.
În iunie 2016, propunerea legislativă privind aprobarea Programului Naţional “Creşe pentru copiii României”, iniţiat de către liderului grupului U.N.P.R, senatorul Haralambie Vochiţoiu şi susţinut de majoritatea parlamentarilor de la toate partidele politice, era aprobat de Senat cu 103 voturi“pentru“.
Potrivit Programului Naţional “Creşe pentru copiii României, Guvernul României urma să asigure finanţarea construirii a 554 de creşe, în fiecare localitate urbană, inclusiv sectoarele Municipiului Bucureşti, ce depăşeşte 10.000 de locuitori, fără a se ţine cont de cele existente. Programul urma să se deruleze pe o perioadă de 4 ani începând cu anul 2017.