Ținând cont de mesajele transmise în ultima perioadă de liderul PSD Liviu Dragnea, varianta renunțării la premierul Sorin Grindeanu pare din ce în ce mai previzibilă. Și este susținută de lideri importanți din conducerea PSD, precum primarul Capitalei Gabriela Firea sau președintele executiv Nicolae Bădălău.

Ultima declarație a lui Liviu Dragnea, de duminică seara, pare a sugera că plecarea lui Sorin Grindeanu de la Palatul Victoria nu va provoca o criză politică. Cel puțin așa dă asigurări liderul partidului de guvernare.

”Sunt un om responsabil şi nu voi propune vreo măsură care să comporte vreun risc de instabilitate a acestei ţări. În acelaşi timp, stabilitatea serioasă a unei naţiuni este dată de starea socială, de nivelul de venituri ale populaţiei, de starea sănătăţii, educaţiei, infrastructurii, agriculturii şi toate celelalte domenii şi de nivelul de dezvoltare. Despre asta vorbim şi eu aş vrea să fim atenţi cu toţii, pentru că stabilitatea nu stă tot timpul doar în nişte persoane”, a dat asigurări Liviu Dragnea.

În cazul renunțării la toată actuala echipă guvernamentală, Liviu Dragnea are la îndemână demisiile în alb ale miniștrilor, din momentul numirii Guvernului. O problemă va fi, însă, găsirea unui înlocuitor, pentru Sorin Grindeanu, care să fie acceptat de președintele Klaus Iohannis, cel care semnează pentru propunerea de premier.

Cine ar putea să îi ia locul lui Sorin Grindeanu: Gabriela Firea, Lia Olguța Vasilescu, Carmen Dan, posibile variante

În PSD sunt vehiculate mai multe nume pentru funcția de premier. Primarul Capitalei, Gabriela Fire,a este unul din liderii partidului care ar fi luați în calcul. Cu toate acestea, ea a declarat, în week-end, că nu dorește funcția de prim-ministru. În schimb ar vedea la Palatul Victoria o femeie ca șef al Guvernului.

Surse din PSD spun că mai este luat în calcul senatorul Mihai Fifor, președinte al comisiei de anchetă privind prezidențialele din 2009 și apropiat al lui Liviu Dragnea.

Mai sunt în cărți și ministrul de Interne, Carmen Dan, dar și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, văzută bine în partid, după ce a reușit să finalizeze în Parlament legea salarizării unice.

Miniștrii vizați de remaniere: Transporturile, Energia, Apărarea, Finanțele și Sănătatea

O remaniere restrânsă ar viza unele ministere cheie, precum Justiția, Transporturile, Energia, dar și Apărarea sau Sănătatea. Gabriela Firea i-a nominalizat încă de săptămâna trecută pe colegii din Guvern nu care nu poate colabora. Ministrul Răzvan Cuc, de la Transporturi, nu ar fi dat un răspuns ferm în privința trecerii Metrorex și a centurii Capitalei la Primăria București, iar ministrul Energiei, Toma Petcu, nu s-ar fi implicat în criza RADET-ELCEN.

Ministrului Apărării, Gabriel Leș, a fost criticat tot de Gabriela Firea. Primarul Capitalei ar fi vrut să preia unele cazărmi ale Armatei pentru a le transforma în parcări ale municipalității, iar acest lucru nu s-a concretizat încă.

Proiectul este încă în lucru, în urma deciziilor date recent de Curtea Constituțională, iar premierul Grindeanu a fost de acord cu prelungirea acestui termen de adoptare.

Ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, este un alt nume vehiculat pe lista remaniaților, atât pentru declarațile publice legate de legea salarizării unitare, dar și proasta comunicare, în privința impozitului pe gospodărie.

Sănătatea este un alt motiv de nemulțumire în partid. Modul în care ministrul Florian Bodog a gestionat criza vaccinurilor, în plină epidemie de rujeolă, i-a făcut pe liderii partidului să ia în calcul schimbarea acestuia din funcție.

Și ministrul Justiției are restanțe, în privința aplicării programului de guvernare. Liderii PSD au insistat de multe ori la acesta să finalizeze modificările la Codurile Penale, inclusiv aspecte delicate precum impunerea unui prag de prejudiciu, pentru abuzul în serviciu. PSD vrea și o conturare mai clară în privința legii grațierii colective. O schimbare a lui Tudorel Toader este însă complicat de realizat, ținând cont de dificultatea domeniului și a provocărilor ministerului.

Probleme în alianța PSD-ALDE, după intenția cooptării UDMR la guvernare

Nici în coaliția de guvernare nu este liniște, în această perioadă de analiză a guvernării. Declarațiile președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care afirma că nu a discutat nimic cu Liviu Dragnea despre remaniere, arată o posibilă răcire a relațiilor dintre cele două partide.

Acest lucru se poate explica, pe de o parte, prin plecarea din ALDE a lui Daniel Constantin, cu câțiva apropiați, tot parlamentari, ceea ce a scăzut importanța în legislativ a acestui partid, dar și intenția PSD de a-și întări majoritatea în Parlament, prin cooptarea UDMR la guvernare.

PSD are tot interesul să îi atragă pe cei de la UDMR în coaliția de guvernare, mai ales în ipoteza unui vot în Parlament pe o nouă echipă guvernamentală.

Restanțele Guvernului Grindeanu

  • Legea grațierii colective – aflată în dezbaterea Parlamentului, fără ca Ministerul Justiției să își asume clar un punct de vedere
  • Modificările la Codul Penal și de Procedură Penală -în lucru, la Ministerul Justiției, pentru punerea în acord cu deciziile CCR
  • Renunțarea la eliminarea TVA-ului pentru vânzarea de locuinţe şi publicitate
  • Amânarea lansării Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții

Urmărește-ne pe Google News