Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Senat a decis amânarea pentru 6 mai a dezbaterii şi votului în cazul ambelor moţiuni simple înscrise luni pe ordinea de zi a plenului Camerei superioare a Parlamentului.

Este vorba despre moţiunea simplă îndreptată împotriva ministrului Justiţiei – „Justiţia, victimă sigură în mâinile lui Toader” şi cea împotriva ministrului Finanţelor – „Eugen Teodorovici, românii îţi cer să demisionezi!”.

Gorghiu: „Nu s-au hotârât cum să îl schimbe, fără să fie afectaţi în campania pentru alegerile europarlamentare”

UPDATE ora 13.40 Dezbaterea moţiunii simple pe Justiţie se amână din nou, după discuţii aprinse, în şedinţa Biroului Permanent al Senatului.

„A rămas ca data dezbaterii moțiunii simple la adresa ministrului Toader să se decidă în reuniunea liderilor de grup, care are loc chiar acum (luni – n.r.)”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, după şedinţă, fără a da detalii privind motivele acestei noi amânări.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat, la finalul şedinţei conducerii Senatului, că amânarea dezbaterii moţiunii simple este până în 6 mai, când va avea loc următoarea şedinţă de plen. Până atunci, senatorii nu vor mai lucra decât în comisii, potrivit deciziei BP-ului.

Alina Gorghiu a cerut demisia lui Tudorel Toader. „Nu s-au hotârât cum să îl schimbe, fără să fie afectaţi în campania pentru alegerile europarlamentare”, a mai spus senatoarea PNL.

„Moţiunile simple sunt pârghii pe care le Constituţia le prevede la îndemâna Opoziţiei pentru a dezbate o situaţie la ordinea zilei într-un domeniu de activitate. Justiţia are probleme care trebuie dezbătute, motiv pentru care am îndrăznit să depunem această moţiune simplă pe justiţie. Din păcate, Opoziţia este martorul unui şantaj reciproc între PSD-ALDE şi Tudorel Toader. (…) Este clar o problemă de calibrare, repet, a şantajului dintre Tudorel Toader şi PSD-ALDE, care din păcate duce la un abuz fără precedent al majorităţii PSD-ALDE în Senatul României. (…) Opoziţia este lipsită de acest instrument astăzi, nu ştiu foarte multe cazuri de amânare sine die a unei moţiuni simple, pentru că nu am garanţia că data de 6 mai va mai fi o dată la care moţiunea pe justiţie se va discuta şi le cer pe această cale să lămurească o problemă care a inflamat sistemul judiciar”, a mai spus Gorghiu.

Toader, înaintea moțiunii: „Am luat în calcul ambele variante: remaniere și demisie”

UPDATE ora 11.40 Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, înaintea moțiunii simple, că a luat în calcul atât varianta remanierii, cât și cea a demisiei.

„Orice zi este importantă, orice zi are şi părţi plăcute şi părţi mai puţin plăcute. Eu nu-mi pun problema, (…) pentru că dânşii au deplina libertate să se exprime prin vot, eu am deplina obligaţie să-mi îndeplinesc misiunea de ministru, cât sunt ministru. În rest, nu mă cuprind emoţiile pentru că, realmente, nu am de ce”, a declarat Tudorel Toader, luni, la Senat.

Despre varianta de a face un pas în spate de la conducerea MJ, având în vedere că preşedintele PSD şi-a exprimat nemulţumirea la adresa sa, Toader a răspuns ironic, făcând doi paşi înapoi: „Uitaţi, îl fac, am făcut doi”.

„Orice variantă este posibilă. Eu v-am spus şi că, repet, fără ca să deduceţi altceva, faptul că voi rămâne în minister şi că-mi voi îndeplini obligaţiile până în momentul în care în Monitorul Oficial apare cu nume şi prenume un alt ministru. În momentul acela îl aştept la minister, în momentul acela predau documentele pe bază de proces-verbal, dau sigiliul ministerului şi la gară”, a completat Toader, întrebat despre despre varianta demisiei.

Dragnea, despre Tudorel Toader: „Ne-a păcălit! PSD nu şi-l mai asumă!”

Ministrul Tudorel Toader a anunţat deja că nu demisionează, dar că se va supune deciziei majorităţii parlamentare.

El nu mai este susţinut de PSD şi a devenit chiar „incomod”, după ce liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că acesta a minţit partidul că dă Ordonanţă, pe articolele declarate constituţionale, din Codul Penal şi de Procedură Penală, iar ulterior a refuzat să semneze acest act.

„Nu e al meu, nu e frate cu mine, nu e rudă cu mama, nici cu tata nu e nici verişor de-al meu, a fost asumat de PSD, nu ştiu cât va mai fi asumat de PSD, se pare că PSD-ul nu şi-l mai asumă”, a spus Dragnea.

Moţiunea simplă de la Senat care îl vizează pe Tudorel Toader a fost amânată de două ori, până acum, şi ar urma să intre pentru dezbatere şi vot luni, în plenul Senatului.

Dragnea aşteaptă demisiile Rovanei Plumb şi a Nateliei Intotero, din Guvern

Tot la începutul săptămânii este aşteptată şi o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al PSD. în care să se decide remanierea celor două membre ale Guvernului, Rovana Plumb şi Natalia Intotero, aflate pe locuri eligibile, în lista PSD pentru alegerile europarlamentare.

Liviu Dragnea a transmis în mod categoric că cele două trebuie să plece din Guvern, pentru a nu folosi toate avantajele calităţii de ministru, în campanie.

Interesant este că până acum Rovana Plumb nu şi-a prezentat punctul de vedere pe acest subiect, iar premierul Viorica Dăncilă şi-a anunţat susţinerea pentru ministrul Fondurilor Europene, dând de înţeles că aceasta ar putea să îşi ia concediu, pe perioada campaniei electorale.

Moţiuni simple, la vot în Parlament: Senatul dezbate moţiunea împotriva lui Eugen Teodorovici, Camera Deputaţilor, pe cea depusă de Opoziţie împotriva ministrului Energiei

Moţiunea simplă pe energie va fi dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor luni, iar votul final va fi marţi. Demersul aparţine PNL iar textul moţiunii este intitulat „SOS sectorul energetic – PSD şi ALDE duc România în beznă”.

De asemenea, la Senat se mai află, pe ordinea de zi, moţiunea simplă „Eugen Teodorovici, românii îţi cer să demisionezi!”, iniţiată de PNL şi USR.

Senatorii liberali şi cei ai Uniunii Salvaţi România susţin că ministrul de Finanţe nu mai poate deţine această funcţie deoarece a dat „destule dovezi de incompetenţă”, iar prezenţa sa în fruntea acestui minister pune România într-un „pericol economic major şi într-o postură jenantă” faţă de partenerii europeni şi euroatlantici.

Citeşte şi: Românii din muzeul Nobel. Patru biografii cu rădăcini în Transilvania și Moldova stau laolaltă cu nume imense ale istoriei planetare

Urmărește-ne pe Google News