Dăncilă, şah la Tăriceanu. Îl propune pe Meleşcanu la şefia Senatului
UPDATE ora 15.30 Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă a anunţat, la ieşirea din grupul senatorial al PSD, că partidul său îi susţine pe Meleşcanu pentru a prelua preşedinţia Senatului.
Şi senatorul Teodor Meleşcanu a confirmat, la Parlament, discuţiile cu Viorica Dăncilă.
„Am înţeles că astăzi, în acest moment, în cadrul grupului senatorial PSD s-a adoptat decizia de a-mi susţine candidatura. (…) Mă voi baza pe voturile celor care cred că e nevoie la conducerea Senatului de un om cu experienţă, echilibrat, pentru că în această perioadă Parlamentul va avea un rol cheie de jucat în politică”, a afirmat Meleşcanu, la Palatul Parlamentului.
Întrebat dacă social-democraţii i-au cerut să treacă la PSD, Meleşcanu a răspuns: „Nu, niciodată nu mi-a cerut nimeni să plec de la ALDE”.
El a adăugat că încă nu a vorbit despre acest subiect cu preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu a aflat, la scurt timp după decizia din grupul PSD, despre susţinerea lui Meleşcanu pentru şefia Senatului.
Liderul ALDE s-a arătat deranjat de acest lucru şi a precizat că va avea o reacţie, după ce va discuta cu senatorul Teodor Meleşcanu.
Între timp, ALDE, partidul din care face parte Teodor Meleşcanu, negociază pentru candidatul PNL, Alina Gorghiu.
Premierul Viorica Dăncilă se află la grupul parlamentar al PSD din Senat, pentru a discuta despre votul pentru şefia forului legislativ.
Bătaie în PSD pe şefia Senatului
Şi în PSD, sunt lideri care doresc şefia Senatului. Printre cei care şi-au exprimat dorinţa Nicolae Moga, Titos Corlăţean, Ecaterina Andronescu şi Mihai Fifor, potrivit surselor interne.
Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, deja, în conducerea Senatului, că demisionează de la şefia forului, în urma ruperii alianţei cu PSD.
În luna iulie, la remanierea guvernamentală, Biroul Politic al ALDE a decis retragerea sprijinului politic pentru poziția sa de ministru al afacerilor externe, în contextul percepției publice negative cu privire la modul de desfășurare al alegerilor din străinătate pentru Parlamenul European, din 26 mai.
În locul lui a fost propusă Ramona Mănescu, fost europarlamentar PNL. După ieşirea ALDE de la guvernare, Mănescu a rămas în Executiv, refuzând să accepte decizia partidului. Ulterior, aceasta a plecat din partid.