„Sunt foarte multe dezbateri acum, că se renegociază PNRR, că se desfiinţează. Nu, el trebuie optimizat. Termenul corect este de a optimiza, pentru că sunt măsuri aberante şi reforme aberante pe care nu le-a cerut nimeni, pe care, de dragul nostru, de a fi noi tot timpul mai altfel decât alţii, le-am prins”, a spus Radu Moldovan cu ocazia recepţionării lucrărilor la un drum judeţean din Bistriţa-Năsăud, DJ 172, eveniment la care a fost prezent și fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, potrivit Agerpres.
„Colegii noştri au fost deja mandataţi, la nivelul coaliţiei s-a luat această decizie ca inclusiv prim-ministrul şi liderii partidelor să meargă să aibă discuţii cu responsabili de la Comisia Europeană, să vedem cum putem optimiza aceste lucruri”, a adăugat Radu Moldovan.
Acesta a adăugat că finanţarea prin PNRR va fi descentralizată pe modelul ce va fi aplicat pe Programul Operaţional Regional începând cu exerciţiul bugetar european 2021-2027.
„Chiar dacă maestrul Ghinea, cu ghilimelele de rigoare, a blocat un an de zile toate demersurile pe care le-a făcut ministrul Boloş în 2020 pentru a descentraliza Programul Operaţional Regional, Comisia a aprobat şi urmează să facem demersurile necesare pentru constituirea Autorităţii de Management la nivelul ADR Nord-Vest şi la celelalte şapte ADR-uri”, a mai spus el.
Comisia Europeană: „Orice solicitare de modificare a planului ar întârzia grav punerea în aplicare a acestuia”
Afirmațiile social-democratului vin după ce preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat pe 16 noiembrie că europarlamentarii PSD şi PNL discută deja cu reprezentanţii Uniunii Europene cu privire la optimizarea PNRR. „O să optimizăm Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Mai mult ca sigur, dacă se va constitui această coaliţie de guvernare, vom avea o deplasare la Bruxelles să discutăm punctual”, a spus Ciolacu.
Anterior, pe 9 noiembrie, liderul PSD afirmase și că „vom merge cu PNL la Comisia Europeană și vom renegocia PNRR”.
În acest context, Comisia Europeană a transmis pe 18 noiembrie, la solicitarea Libertatea, că „statul membru ar trebui să demonstreze că nu mai poate pune în aplicare (o parte din) planul său din cauza unor circumstanțe obiective, de exemplu din cauza unor dezastre naturale de dimensiuni istorice”.
„Orice solicitare de modificare a planului ar întârzia grav punerea în aplicare a acestuia”, a mai transmis Comisia Europeană pentru Libertatea.
România așteaptă 29,2 miliarde de euro de la Comisia Europeană
Pe 27 septembrie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat într-o conferință de presă ținută la Bucureşti că PNRR-ul României a primit „undă verde”.
Astfel, țara noastră urmează să primească 29,2 miliarde de euro, adică 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.
Planul Național de Redresare și Reziliență al României, care are 1.203 pagini, a fost depus la Comisia Europeană pe 31 mai și apoi a fost publicat integral de Guvernul României pe 2 iunie , în forma finală.
Premierul Florin Cîțu a declarat atunci că banii pe care România îi așteaptă de la Comisia Europeană vor fi folosiți pentru a construi autostrăzi, „sute de școli și creșe” și pentru renovarea și construirea a „zeci de spitale”.