„PSD solicită ca la nivelul Guvernului României să se elaboreze în regim de urgență un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina. În acest sens, ministrul antreprenoriatului și turismului, care gestionează politica de comerț a României, trebuie să colaboreze cu Ministerul Agriculturii pentru redactarea actului normativ, care să fie adoptat în cazul în care problema nu va fi soluționată în timp util la nivelul Comisiei Europene”, a transmis partidul condus de Marcel Ciolacu.

Social-democrații susțin că această măsură putea fi discutată în cadrul întrevederii de miercuri a miniștrilor de comerț din UE cu vicepreședintele CE care gestionează acest domeniu, „dacă domnul Cadariu nu ar fi fugit de responsabilitatea pe care o are în domeniul comerțului exterior și nu ar fi lipsit de la întâlnire”.

Partidul condus de Ciolacu spune că este nevoie de o soluție comună, agreată la nivelul Uniunii Europene, dar dacă aceasta întârzie, situația fermierilor români afectați de importul cerealelor ieftine din Ucraina „va deveni deosebit de gravă”.

„Prin urmare, Guvernul României va fi nevoit să adopte măsura suspendării importurilor până când Comisia Europeană va furniza un răspuns adecvat”, susține PSD.

O cerere similară a fost făcută pe 18 aprilie. Noua solicitare către guvernul condus de liderul PNL, Nicolae Ciucă, a venit în contextul în care Polonia, Ungaria şi Slovacia au interzis, zilele trecute, importurile de cereale din Ucraina, pentru a-şi proteja pieţele de un aflux de cereale ieftine. Și Bulgaria a anunțat pe 19 aprilie o măsură similară, din aceleași considerente.

În schimb, România a anunțat, prin ministerul condus de Petre Daea (PSD), că nu va restricționa importurile, doar va cere Ucrainei să reducă exporturile. Astfel, transporturile de cereale care tranzitează țara noastră vor fi sigilate și monitorizate, iar în vămi vor fi făcute controale.

De unde a plecat scandalul cerealelor ucrainene

Comisia Europeană a anunţat pe 20 martie că va apela la o rezervă de criză în valoare totală de 56,3 milioane de euro pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, ca să compenseze pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale din Ucraina.

Astfel, instituția condusă de Ursula von der Leyen a alocat 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 de milioane de euro pentru Bulgaria și restul, de numai 10,05 milioane de euro, pentru România. Preşedintele Klaus Iohannis a criticat suma și a adăugat că i se pare „foarte ciudat” că nu s-au negociat sumele acordate statelor membre, ci doar s-au folosit formule de calcul.

Fermierii din România au protestat pe 7 aprilie față de soluţia găsită de Comisia Europeană, după eliminarea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina, acuzând că ei nu pot face față prețurilor de dumping și că astfel vor da faliment.

Pe 14 aprilie, miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au convenit să acționeze „unitar”, dar fără să vină cu o soluție concretă. Pe 17 aprilie, ministrul PSD al agriculturii, Petre Daea, a explicat că „trebuie să căutăm soluții juridice” pentru a evita o procedură de infringement care poate costa România, precizând că deja „Comisia Europeană critică și spune că e inadmisibilă poziția unilaterală”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News