„Deci nu există niciun fel de decizie adoptată în Guvern, decizie adoptată în partid, o decizie adoptată în coaliţie, care să cuprindă următoarele lucruri: 1 – nu s-a discutat, nu se discută şi noi nu vom adopta nicio măsură care să ducă la desfiinţarea pilonului II de pensii. În următoarea perioadă, Ministerul Muncii și nu numai să finalizeze o analiză riguroasă a tuturor datelor financiare pentru a se putea prezenta cetățenilor României informațiile financiare referitoare la nivelul de pensie pe care îl va avea un cetățean român care este doar în Pilonul I de pensie și care este cel al unui cetățean care este și în Pilonul II de pensie. Cred că am fost foarte clar. Al doilea obiectiv este ca cetățeanul român, odată informat, să aibă posibilitatea să opteze unde consideră dumnealui că este mai bine să rămână. Nu s-a discutat, nu se discută și nu vom adopta nicio măsură care să ducă la desființarea Pilonului II de pensie.”, a precizat Liviu Dragnea, la Parlament.
Liderul PSD a adăugat că informaţiile apărute în presă sunt „mincinoase”.
„Obiectivele noastre au fost asumate şi susţinute şi sunt susţinute în continuare şi anume primul obiectiv este ca în următoarea perioadă Ministerul Muncii şi nu numai să finalizeze o analiză riguroasă, exhaustivă a tuturor datelor financiare, pentru a se putea prezenta tuturor cetăţenilor României informaţiile financiare referitoare la nivelul de pensii pe care îl va avea un cetăţean român care este doar în pilonul I şi nivelul de pensie pe care îl va avea un cetăţean care este şi în pilonul I şi în pilonul II. Al doilea obiectiv este ca cetăţeanul român, odată informat, să aibă posibilitatea să opteze unde consideră dumnealui personal că este mai bine să rămână – doar în pilonul I sau şi în pilonul I şi în pilonul II”, a mai spus Dragnea.
Informaţia a apărut într-un document publicat de Guvern, în care suspendarea pilonului II de pensii este prevăzută ca prioritate legislativă, începând cu 1 iulie. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că a fost „o sugestie a Comisiei de prognoză”, în timp ce preşedintele Comisiei de prognoză susţine că a fost „o eroare materială”.
În momentul de față, din CAS-ul pentru Pilonul I, adică sistemul de pensii administrat de stat, se direcționează automat 3,7 la sută către Pilotul II.
De asemenea, proiectul prevede că se va stabili o „contribuţie a angajatului în suma fixă de 84 de lei în primul an”, contribuţie care „creşte anual până la 125 de lei în anul 5” şi va fi „dedusă din impozitul pe venit”.
Guvernul vrea să existe și o contribuţie a angajatorului „egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei (50, 25, 10 angajaţi)”, potrivit propunerii legislative.
Propunerea Executivului vine în contextul în care de la 1 ianuarie 2018 contribuțiile de asigurări asociale au fost transferate de la angajator la angajat. Angajatorul se mai ocupă, în continuare, doar de formalităţile contabile de reţinere şi plată a CAS, având de achitat doar o contribuţie la fondul de garantare a creanţelor salariale, de 0,25 la sută din fondul propriu de salarii al companiei.
Transferul contribuțiilor la angajat s-a făcut pentru a salva bugetul de pensii, după cum a menționat în februarie Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.
Câți bani a pierdut fiecare român care cotizează la Pilonul II de pensii
Vestea că pilotul II de pensii ar putea desființat a stârnit controverse, în repetate rânduri. Aceste contribuţii au scăzut de la 5,1 la sută în 2017 la 3,7 la sută în 2018, în condiţiile în care pentru 2018 erau prevăzute să crească la 6 la sută. Iată că în noul program legislativ este prevăzută suspendarea acestor contribuţii în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018.
Zilele trecute, ministrul de Finanțe declara că Pilonul II de pensii va avea o pondere din ce în ce mai semnificativă în totalul cheltuielilor cu pensiile, din 2030, ajungând la o pondere în PIB de 1%, în 2070.
Guvernul a redus de la 1 ianuarie contribuțiile la Pilonul II de la 5,1% la 3,75%. Măsura a dus la scăderea contribuțiilor nete pentru cotizanți, deși autoritățile susțineau că acest lucru nu se va întâmpla.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat un nou proiect de lege privind Pilonul II, care va fi gata până la finele anului, iar Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a explicat în nenumărate rânduri că Pilonul II va deveni opțional.
Pilonul II este doar administrat privat. O parte dintre contribuțiile sociale ale angajaților din România sunt trimise de către stat în aceste fonduri administrate privat, iar investițiile lor atrag și o serie de câștiguri.
De la înființarea Pilonului II și până acum s-au strâns în aceste fonduri peste 8 miliarde de euro. În total, s-au acumulat 41,7 miliarde de lei, din care 7,2 miliarde de lei sunt câștigul net obținut de participanți din investițiile făcute.
Citeşte şi: DOCUMENT/ Guvernul vrea să suspende contribuțiile la pilonul II de pensii, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018