Grupul de lucru va include toţi miniştrii care se ocupă în prezent pensiile de serviciu.
Potrivit PSD, discuțiile vor viza reducerea ponderii în PIB a costurilor cu pensiile speciale, asigurarea echităţii în raport cu pensiile din sistemul contributiv şi îndeplinirea angajamentelor asumate de România în PNRR pentru a putea lua banii europeni.
Noile reglementări se vor referi la următoarele principii:
- vârsta de pensionare a beneficiarilor de pensii de serviciu va creşte treptat până la nivelul stabilit în sistemul contributiv
- nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate
- pensia de serviciu se va acorda doar celor care au îndeplinit cel puţin 20 de ani de activitate în profesiile pentru care e prevăzut acest beneficiu
- restrângerea condiţiilor de pensionare anticipată pentru beneficiarii de pensii de serviciu, astfel încât situaţiile de acest gen sa fie cu totul excepţionale.
Banca Mondială a transmis recent că recomandă patru scenarii pentru pensiile civile de serviciu: eliminarea imediată a tuturor acestor beneficii, îngheţarea pensiilor de serviciu, stabilirea unui nou plafon de referinţă pentru noii pensionari şi reformarea tuturor acestor pensii, potrivit raportului publicat de Ministerul Muncii.
„Cea mai bună abordare ar fi reformarea pensiilor de serviciu”, a precizat Ministerul Muncii pe 26 februarie.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!