Preşedintele comisiei juridice, Nicuşor Halici, a anunţat, de la microfon, că PSD a solicitat Ministerului de justiţie şi CSM-ului să vină în faţa parlamentarilor cu o analiză şi cu propuneri, pe acest proiect.
„Poate că românii nu vor fi de acord să plătim milioane de euro, să luăm de la pensii, salarii”, a spus Halici, despre prevederile legii, prin care sea acord zile libere deţinuţilor care se află în condiţii improprii, în penitenciar.
Nicuşor Haici a mai spus că, dacă opinia publică va dori să nu mai facem nimic, o vom face”.
„Recursul compensatoriu să-l picăm aşa pentru că e o iniţiativă de abrogare – clar nu vom fi de acord. Vreau să ascult punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, al CSM, al Parchetului, Ministerului Public, pentru că eu consider că să abrogăm o lege pentru că aşa îşi doreşte un anumit partid politic este total greşit. Putem discuta, putem vedea dacă este oportun să o modificăm. Aş solicita un punct de vedere şi de la Administraţia Penitenciarelor, să trimitem o adresă, să vedem în baza acestei legi ce categorii de persoane au beneficiat şi câte”
Florin Iordache, deputat PSD
Ministrul Justiţiei şi CSM, convocaţi săptămâna viitoare, în Parlament, pe tema recursului compensatoriu
Preşedintele comisiei a anunţat că săptămâna viitoare sunt convocaţi, la Parlament, ministrul Justiiei şi reprezentanţii CSM.
Şi deputatul PSD Eugen Nicolicea a precizat, în comisie, că recursul compensatoriu este „proiectul doameni Prună (Raluca Prună, fostul ministru de Justiţie din guvernul Cioloş, nr) , fiind susţinut de deputatul Stelian Ion de la USR.
„Acum s-a dat de trei ori peste cap si susţine altceva”, a spus Nicolicea, despre colegul de la USR.
„Doamna prună, Stelian Ion, domnul preşedinte Iohannis care a promulgat legea fără crâcnire, a promulgat-o imediat”, a spus Nicolicea.
Deputatul Ioan Cupşa (PNL) l-a acuzat pe social-democratul Halici de „populism incalificabil”.
„Să calculezi în milioane de euro ceea ce li se întâmplă unora care sunt violaţi este incalificabil. Că e mai bine să se ducă în pensii şi salarii. Nu există nicio decizie pilot care să oblige ţara noastră la plata unor sancţiuni”, a spus deputatul PNL.
Preşedintele comisiei a replicat: „De populism se fac responsabili Prună şi Iohannis. Va trebui să decidă Parlamentul Romîniei, ţinând cont de ceea ce spune şi opinia publică”.
Stelian Ion (USR) a respins, la rândul lui, acuzaţiile venite din partea lui Eugen Nicolicea.
„Să ne acuzaţi pe noi că suntem vinovaţi de legea recursului compensatoriu, este o neobrăzare. Să ne reamintim cum s-a discutat această lege, când era pe ordinea de zi şi legea graţierii, legea iniţială şi modificările nocive”, a spus Ion, arătând că cei care au propus amendamentele care au moficiat legea au fost Marton Arpad de la UDMR şi Eugen Nicolicea, de la PSD.
„Le-au promovat împreună. Aveţi mâinile pătate de sânge, domnule Nicolicea!” a spus Stelian Ion.
Este o nouă tentativă eşuată de a pune pe agenda comisie acest proiect, după ce, în august, s-a convocat o sesiune extraordinară a Camerei Deputaților, pentru mai multe proiecte, printre care şi acesta.
Şi atunci, PSD a respins discutarea proiectului.
Un număr de 18.476 de deținuți au fost eliberați, în perioada 19 octombrie 2017 – 6 iunie 2019, în baza legii recursului compensatoriu, se arată într-un răspuns al ministrului Justiției la interpelare făcută de Newsweek.
Aproape 6.400 dintre aceștia aveau de executat pedepse de peste cinci ani. Un număr de 1.203 dintre cei 18.476 de eliberați s-au întors după gratii, a precizat Ana Birchall, ministrul Justiției.