Basescu continua sa-l serveasca pe Nastase

socul alegerilor de duminica nu-l constituie atat scorul sub asteptari scos de Alianta PNL-PD, cat procentele asemanatoare sau chiar peste nivelul anului 2000 obtinute de PSD (conform exit-poll-urilor), dupa 4 ani de guvernare. Erodarea electorala asteptata nu si-a facut efectul, iar schimbarea promisa de Alianta nu a convins. in privinta candidatilor la Presedintie, cele peste 4 milioane de voturi obtinute de Nastase sunt o performanta in conditiile in care liderul PSD s-a supus pentru prima data testului votului direct. Cele cateva sute de mii de voturi care-l despart de Basescu si perspectiva ca Uniunea pe care o conduce sa fie capabila sa realizeze majoritatea parlamentara il lanseaza in postura de favorit pentru turul II din 12 decembrie. Interesant este ca primele analize sociologice ale datelor continute in exit-poll-uri arata ca tinerii, cei pe care se baza Alianta D.A., nu au fost sedusi, in marea lor majoritate, de mesajul revolutionar lansat de Basescu, votul alegatorilor de pana in 40 de ani fiind impartit in mod aproape egal intre cele doua blocuri politice.
Pe de alta parte, imediat dupa anuntarea primelor rezultate, Traian Basescu a adoptat o pozitie riscanta afirmand ca „presedintele este cel care desemneaza premierul”, dand de inteles ca, in ipoteza alegerii sale in 12 decembrie, ar putea oferi sarcina formarii guvernului unui premier din tabara PNL-PD chiar daca majoritatea parlamentara va fi formata de PSD+PUR si UDMR. Basescu ofera astfel pe tava PSD-ului o noua tema de campanie pentru urmatoarele doua saptamani: instabilitatea politica a tarii in cazul alegerii lui ca presedinte. Or preocuparea principala a lui Basescu in momentul de fata ar trebui sa fie strategia prin care sa recupereze handicapul inregistrat fata de Adrian Nastase si nu fortarea formarii unui ipotetic guvern care sa nu aiba sprijinul majoritatii parlamentare. Analisti politici apropiati atat Puterii, cat si Opozitiei au cazut de acord in emisiunile televizate imediat dupa inchiderea urnelor ca o serie de gafe politice facute in campanie l-au impiedicat pe Traian Basescu sa obtina un scor substantial mai mare decat cel cu care era cotat Theodor Stolojan inainte de retragere, fapt care constituie, orice s-ar spune, o contraperformanta.
„O sa-l bat pe Adrian Nastase asa cum nici mamica lui n-a facut-o”, „Ascultati ce va spun, castig din turul intai” sau „La tepe, baieti, pe 28 noiembrie in Piata Victoriei” sunt doar cateva din mesajele radicale ale lui Traian Basescu de care acum s-a ales praful. Acum, Nastase pleaca din postura de invingator, iar Basescu din cea de invins, ceea ce ar trebui sa-l determine pe cel din urma la o regandire a mesajului pentru data de 12 decembrie.

Presa straina a urmarit alegerile

Presa internationala a publicat in editiile electronice de luni informatii si prime comentarii despre alegerile parlamentare si prezidentiale desfasurate duminica in Romania.
* Financial Times. Alegerile au fost vazute in Romania si in strainatate ca o lupta intre partidul corupt, dar capabil, care a mostenit aparatul puternic al Partidului Comunist si o coalitie de centru-dreapta mai reformista, dar netestata.
* The Times. Sub titlul „Romanii resping schimbarea intr-un moment in care se apropie discutiile cu UE”, publicatia afirma ca „vechea garda parea a fi, duminica seara, pe cale sa isi mentina dominatia asupra puterii”.
* Daily Telegraph. Traian Basescu, primarul Bucurestiului si candidat in alegerile prezidentiale, „a trebuit sa faca fata puternicei masinarii electorale a social-democratilor, care l-a defaimat frecvent prin aparitii in presa apropiata de stat”.
* The Guardian. „Alegerile au reflectat si o divizare tot mai puternica intre tineri si batrani si intre orase si sate, intr-o tara cu o populatie de 22 de milioane de locuitori, unde aproape jumatate din populatie inca mai traieste in saracie din agricultura. Capitala, tineretul educat si clasa de mijloc de la orase tind sa il sustina pe Basescu si opozitia, in timp de guvernul depinde de saracii din mediul rural, batrani si clasa inca importanta a fostilor activisti comunisti”, comenteaza The Guardian.
* Vocea Americii. Un comentariu al Vocii Americii, intitulat „Romanii aleg presedintele care va conduce tara in UE”, afirma ca premierul Adrian Nastase si Partidul Social Democrat, vazut drept un succesor al fostului Partid Comunist, se confrunta cu o provocare dura din partea Aliantei de centru Dreptate si Adevar, formata din partidele Liberal si Democrat. VOA afirma ca, desi Nastase este laudat pentru conducerea Romaniei in NATO, sondajele de opinie arata ca „multi oameni obisnuiti simt ca viata lor nu s-a imbunatatit”.
* Reuters. „Se pare ca majoritatea oamenilor accepta coruptia ca pe un fapt de viata si cred ca toti politicienii sunt corupti”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News