Guvernarea se poate realiza si cu diferenta de un vot
Uniunea Nationala PSD+PUR si UDMR ar putea intruni la limita majoritatea necesara pentru a guverna, deoarece, daca s-ar alatura la Camera si grupului minoritatilor nationale altele decat cea maghiara, ar avea peste jumatate plus unu din mandatele parlamentare. Astfel, se pot promova legi organice, care, potrivit Constitutiei, necesita votul majoritatii membrilor celor doua Camere, se poate valida Guvernul, tot cu jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor, si se poate suspenda din functie presedintele Romaniei, pentru care au nevoie de votul a jumatate plus unu din totalul parlamentarilor. De remarcat ca si o alianta intre PRM si Alianta DA ar putea forma o coalitie guvernamentala.
Maghiarii isi enunta deja pretentiile
In plina campanie de negociere politica pentru formarea unui nou Guvern, intre PSD si UDMR a si aparut un mar al discordiei: subiectul dublei cetatenii a romanilor de etnie maghiara. in timp ce UDMR militeaza la Budapesta pentru aprobarea acestui deziderat, Adrian Nastase (foto stanga) a declarat ca este nu doar impotriva ideii, ci aceasta contravine chiar normelor europene in materie. in plus, seful PSD este de parere ca aceasta propunere face parte dintr-o categorie de „jocuri electorale” ale politicienilor unguri. in contrapartida, posibilii parteneri de guvernare ai PSD, reprezentantii UDMR, prin vocea senatorului Gyorgy Frunda (foto dreapta), sunt de parere ca impotrivirea lui Adrian Nastase nu este altceva decat o pozitie cu iz „electoral”. „Romania acorda dubla cetatenie romanilor din Moldova si Ucraina. Cred ca unitatea de masura si principiul juridic ar trebui sa fie aceleasi”, a mai spus Frunda. Referitor la o alianta guvernamentala, „nu acceptam ideea unui sprijin guvernamental. Vom accepta sa intram la guvernare doar cu conditia ca fie Uniunea Nationala PSD+ PUR, fie Alianta D.A. sa accepte programul UDMR, sa asigure stabilitatea politica in Romania. O alta conditie ar fi sa inchidem capitolele de negociere cu Uniunea Europeana in acest an si sa semnam tratatul de aderare anul viitor, dar si cea a unei lupte reale impotriva coruptiei”, a afirmat senatorul UDMR. in cursul zilei de azi formatiunea va decide in ce barca va merge, cu Alianta D.A. sau cu PSD+PUR. (Ioana Teodorescu)
Cine a furat alegerile?
Acuzatiile liderului Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD, Traian Basescu, nu au fost sustinute de dovezi concrete, pana acum.
intregul scandal pe tema fraudarii alegerilor pare sa fi fost doar un spectacol mediatic menit a indulci infrangerea unora sau rezultatele slabe ale altora. Nimeni nu sutine ca nu s-au inregistrat fraude. E firesc la orice exercitiu electoral. Dar sa ne referim strict la acuzatiile majore.
* Scandalul Autocarul. Initial, „hotii” de voturi erau turistii plimbati cu autobuzele de partid din sectie de votare in sectie de votare, ca sa „umple” listele suplimentare. Dar aceste voturi unde s-au dus? Fiindca cei doi poli politici, PNL-PD si PSD+PUR s-au acuzat reciproc ca si-au trimis masinile cu sustinatori la vot si nu s-a demonstrat inca ale cui au fost autocarele. Astfel, votul fiind anonim, in lipsa unor dovezi concrete se poate presupune ca ambele blocuri politice au beneficiat de „turisti” sau ca numai unul dintre acestea, fara insa a-l putea nominaliza. Totusi au fost depistati activisti ai ambelor formatiuni care au dat cu stampila in mai multe liste, ceea ce nu lasa pe nimeni sa ridice piatra si sa arunce dupa hoti.
* Disparitia unor buletine de vot. Alianta D.A. a incercat sa mai afirme, in sprijinul ideii de frauda, ca 17.000 de buletine de vot au disparut. Dar numarul sectiilor de votare organizate pentru aceste alegeri e de 17.564. Adica, ar fi disparut sub un buletin la fiecare sectie de votare. Deci nu poate fi considerata frauda de proportii disparitia unui buletin de vot la fiecare sectie.
* Scandalul voturilor nule. Traian Basescu a fost cel care a lansat ideea acestui scandal in ziua de marti, desi dovezile pe care le prezenta proveneau din comunicarile Biroului Electoral Central din ziua de luni. Potrivit legii, atat PNL cat si PD au avut reprezentanti permanenti in BEC, pentru democrati fiind desemnat Ioan Onisei, iar pentru liberali Gheorghe Radulescu. in mod firesc, invocand o frauda la Biroul Electoral Central, Basescu ar fi trebuit sa fie secundat de cei doi, care sa sustina si sa intareasca acuzatiile sale. Numai ca Radulescu si Onisei au preferat sa taca malc, desi ei au fost in permanenta in sediul BEC. Din jena probabil nu au vrut sa confirme acuzatiile lui Basescu, dar din disciplina de partid nu l-au contrazis.
* Numaratoarea paralela. Cu cateva zile inainte de vot, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au facut un balamuc intreg ca sa poata numara in paralel cu BEC voturile exprimate. Au primit aprobarea. Acum, desi numaratoarea s-a terminat, nici un cuvant despre scorurile pe care le-au obtinut. intrebarea fireasca e „De ce?” De ce acum aliatii nu furnizeaza datele lor, asa incat sa isi sustina acuzatiile?
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro